Actualizat: Sîmbătă, 04 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Raport Curtea de Conturi // Trei cauze penale, pentru administrarea frauduloasă a banilor publici, pornite în baza rapoartelor de audit

Pe parcursul unui an, septembrie 2022 - septembrie 2023, în baza rapoartelor de audit ale Curții de Conturi au fost pornite trei cauze penale. Informațiile au fost adunate în raportul general publicat de instituție. Potrivit acestuia, raportorii ar fi identificat riscuri de fraudă și eroare în procesul de administrare a finanțelor publice și a patrimoniului public, dar nu au reușit să argumenteze pe deplin, respectiv procurorii au refuzat pornirea cauzelor penale. 

Așadar, conform prevederilor Codului de procedură penală, raportorii care au identificat carențe în modul în care au fost administrați și întrebuințați banii publici au transmis informațiile organului responsabil privind investigarea infracțiunilor și delictelor referitor la încălcările ce cad sub incidența Codului penal. Doar în treci cazuri au fost pornite dosare, iar patru materiale au primit refuz. 

„În perioada de raportare (septembrie 2022 – septembrie 2023), ca urmare a evaluării riscurilor de fraudă și eroare în procesul de administrare a finanțelor publice și a patrimoniului public, Curtea de Conturi a remis organelor de drept materialele a 10 misiuni de audit, pe marginea cărora au fost pornite 3 cauze penale, referitor la 4 materiale a fost emis refuz în pornirea cauzelor penale, iar materialele aferente a 3 rapoarte de audit se află în proces de examinare”, au precizat raportorii.

Auditorii nu au prezentat la modul direct subiecții care ar fi admis neconformități în administrarea finanțelor publice, în schimb au enumerat încălcările cu prezența indicatorilor de fraudă:

- conformitatea administrării veniturilor publice de către Serviciul Vamal;

- acordarea neregulamentară a facilităților fiscale și vamale;

- nerespectarea cadrului normativ în procedurile de achiziții publice;

- depășirea atribuțiilor de serviciu și excesul de putere;

- încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către persoanele cu funcții de răspundere;

- utilizarea neconformă a mijloacelor bugetare, cu admiterea cheltuielilor ineficiente;

- repartizarea neconformă a locuințelor construite pentru păturile social vulnerabile;

- modul de executare a lucrărilor de defrișare în cadrul reconstrucției digurilor;

- procedurile de achiziții aferente Sistemului Informațional Automatizat „Urmărire penală: E-Dosar”.

În perioada menționată Curtea de Conturi a participat, în calitate de parte, în procese judiciare. Astfel, interesele CCRM au fost reprezentate în instanțele de judecată în cadrul unui dosar, în contencios administrativ, pe care a fost pronunțată hotărârea instanței de fond, prin care a fost respinsă cerința reclamantului de anulare a hotărârii CCRM, hotărârea Curții de Conturi rămânând în vigoare. Totodată, hotărârea instanței de fond a fost contestată de către reclamant, iar, la moment, cauza este pendinte la Curtea de Apel Chișinău.

Raportul intergral poate fi accesat aici

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY