O echipă a Misiunii Oficiului Central al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), însoțită de reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP-IFAD), au avut o întrevedere cu Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), astăzi, 11 septembrie. Echipa CCRM a fost reprezentată, de asemenea, de Tatiana Șevciuc, membră CCRM și Violeta Balan, șefă Secție.
Enrico Protomastro, Ofițer de programe din cadrul Oficiului central IFAD și Iurie Ușurelu, Director UCIP-IFAD au pus în discuție conceptul de realizare a noului Proiect IFAD IX și eventuala implicare a Curții de Conturi în procesul de evaluare și auditare a Proiectului.
Oficialul IFAD a remarcat contribuția CCRM în auditarea altor programe și proiecte, apreciată la un nivel înalt de alți parteneri externi, cum ar fi Banca Mondială. De asemenea, Enrico Protomastro a accentuat importanța cooperării cu Curtea de Conturi în procesul de auditare a utilizării fondurilor externe, instituția supremă de audit din țară fiind considerată pe plan extern drept o instituție care activează în conformitate cu standardele internaționale de audit și cu toate rigorile de calitate în domeniul auditului public extern.
Marian Lupu a informat oaspeții despre experiența CCRM în auditarea proiectelor implementate de partenerii externi, cum ar fi Banca Mondială, Uniunea Europeană, precum și despre evaluările externe ale Curții de Conturi, care au confirmat calitatea și corespunderea activității instituției înaltelor rigori de calitate internaționale. Președintele CCRM a remarcat importanța programelor și proiectelor destinate dezvoltării domeniului agriculturii, finanțate din surse externe, accentuând disponibilitatea Curții de Conturi de a continua dialogul privind evaluarea și auditarea acestui segment.
De asemenea, participanții au pus în discuție provocările cu care se confruntă Curtea de Conturi în calitate de instituție supremă de audit, precum și dezvoltările necesare care să asigure consolidarea și menținerea capacităților instituției și resurselor umane ale CCRM, pentru îndeplinirea cu succes a mandatului instituției.
Menționăm că începând cu anul 2000 și până în prezent, agricultorii din țară au beneficiat de finanțări IFAD în cadrul altor 8 proiecte, cu o valoare totală de 147 milioane de dolari SUA. Viitorul Proiect IFAD va sprijini, în special, tinerii fermieri și femeile fermiere, pentru a se implica mai activ în activitățile agricole legate de producere și de comercializare. De asemenea, activitățile noului proiect vor fi focusate pe crearea condițiilor mai bune în mediul rural, oferind suport pentru stimularea cooperării micilor producători agricoli, pentru dezvoltarea lanțurilor valorice și consolidarea potențialului sectorului agricol rezilient la schimbările climatice.