Actualizat: Joi, 16 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Milionarii moldoveni au cerut compensații la gaz

  • 20.07.2023
  • 617

unica.md

Curtea de Conturi a constatat în prezentarea auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Muncii încheiate la 31 decembrie 2022 o serie de nereguli la alocarea a circa 851 de milioane de lei, pentru a ajuta cetățenii la achitarea facturilor la gaze naturale, energie termică și electrică prin acordarea compensațiilor în lunile noiembrie şi decembrie 2022, scrie Mold-street.com.

„Potrivit datelor acumulate în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” s-au înregistrat circa 763 de mii de cereri (pentru a beneficia de compensaţii – n.r.). La completarea cererii, solicitantul urma să declare veniturile obținute de către fiecare membru al gospodăriei casnice, estimate ca venit mediu lunar pe ultimele șase luni”, susţine Curtea de Conturi.

Milionarii moldoveni, vulnerabili energetic pentru a primi ajutoare de stat

Pentru a verifica integrarea și filtrele care funcționează în acest sistem informațional, auditorii au extras din sistem datele privind cetățenii care au declarat venituri în sumă de până la 6.000 de lei.

Respectiv, din totalul de circa 300.000 de persoane au fost selectate conform eșantionului de audit 30.000 de persoane, datele cărora au fost verificate și contrapuse cu datele din Sistemul Informațional al Serviciului Fiscal de Stat.

Auditorii au constatat că, potrivit datelor Fiscului, pe parcursul anului 2022, aceste persoane fizice au declarat venituri de 621 de milioane de lei, iar conform datelor declarate în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea energetică” în baza cererii privind acordarea gradului de vulnerabilitate, veniturile au fost de 95 de milioane de lei, ceea ce constituie doar 15% din suma veniturilor totale acumulate.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY