Actualizat: Joi, 02 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Grave probleme ale mediu identificate de către Curtea de Conturi

  • 01.06.2010
  • 1151

Curtea de Conturi s-a întrunit în şedinţă privind Raportul asupra auditului mediului – „Sunt necesare îmbunătăţiri în reglementarea sistemului de gestionare şi eliminare a deşeurilor menajere solide din Republica Moldova”. Scopul auditului a fost de a determina eficienţa sistemului actual de gestionare a deşeurilor, cu identificarea lacunelor şi deficienţilor în managementul deşeurilor şi înaintarea unor recomandări de remediere a situaţiei.

Evaluarea cadrului juridic a relevat că la capitolul reglementarea deşeurilor menajere solide, acesta conţine mai multe carenţe ale normelor de drept, ele fiind lipsite de precizie şi depăşite. Totodată, echipa de audit a constatat că sistemul actual pentru reglementarea şi gestionarea colectării şi eliminării deşeurilor solide în Republica Moldova nu este eficient şi nu minimizează efectele negative asupra mediului în urma eliminării deşeurilor.

Evaluarea stării şi managementului mediului a constatat că statul nu dispune de o capacitate tehnologică suficientă pentru colectarea, reciclarea sau recuperarea deşeurilor şi utilizarea lor în calitate de materie primă secundară pentru alte procese tehnologice.
Conform datelor inventarierii efectuate de agenţiile şi inspecţiile ecologice suprafaţa ocupată de gunoişti în 2008 constituia 1402,27 ha, din care gunoişti autorizate – 944,15 ha şi neautorizate – 458,12 ha. Comparativ cu anul 2007 suprafaţa gunoiştilor s-a majorat cu 82 ha.

Din numărul total de 1531 localităţi, în 380 localităţi salubrizarea este organizată în mod planificat, iar în 1143 – cu desfăşurarea la comandă. Numărul total al depozitelor menajere solide este de 1759, dintre care autorizate doar 981.

Astfel, în perioada anului 2008, cu ajutorul serviciilor ecologice teritoriale au fost depistate 3201 gunoişti stihiinice, care ocupau suprafaţa de 320 ha, iar în perioada anului 2009 – 2877 gunoişti stihiinice, care ocupau suprafaţa de 309, 4 ha.

Echipa de audit a constat că lipsa unei strategii în domeniu a afectat capacitatea Ministerului Mediului de a monitoriza activităţile de gestionare a deşeurilor. Totodată, sistemul actual de plăţi pentru depozitarea deşeurilor nu asigură acoperirea tuturor cheltuielilor aferente, precum şi nu contribuie la reducerea cantităţii formării acestora.

Mijloacele alocate din Fondul Ecologic Naţional în proporţii de 40554,8 mii lei nu au contribuit la ameliorarea situaţiei din domeniu. Mijloacelor financiare au fost alocate pentru construcţia rampelor de depozitarea deşeurilor (10 rampe – 2223,4 mii lei în anul 2008 şi 3- 678,1 mii lei în anul 2009), la procurarea mijloacelor de transport specializate pentru transportarea deşeurilor (2328,0 mii lei şi respectiv 772, 4 mii lei), pentru lichidarea unor gunoişti neautorizate au fost alocate 111,2 mii lei în 2008, pentru amenajarea gunoiştilor existente (307,5 mii lei şi 140, 0 mii lei) şi alte proiecte (279,3 mii lei). Reieşind din scopul proiectelor finanţate de Fondul Ecologic Naţional se constată că nu au fost realizat nici un proiect privind implementarea colectării separate cu prelucrarea ulterioară a deşeurilor.

De asemenea, echipa de audit a Curţii de Conturi a constatat că nu este aprobat un cadru legislativ şi normativ privind incinerarea deşeurilor; nu au fost create condiţii necesare de tratare a deşeurilor medicale, precum şi altele.

În cadrul Şedinţei Plenului raportul curţii de Conturi a fost prezentat de către controlorul superior de stat, auditor public, dna Olesea Djurenco.
Totodată, Curtea de Conturi şi-a propus să revină asupra acestei probleme în perioada imediat următoare

Pentru mai multe detalii puteţi telefona la numărul (22) 266 – 026 sau puteţi scrie pe adresa de
e-mail:
relatiipublice@ccrm.md.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY