Actualizat: Duminică, 23 Iunie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Firmele în faliment din Moldova au restanțe la buget de milioane

La finele anului 2021, obligațiile fiscale datorate la bugetul public național înscrise în evidența specială au însumat uriașa sumă de 12,9 miliarde lei, susține Curtea de Conturi.

E vorba de restanţe acumulate de diverse companii pe parcursul mai multor ani, multe dintre acestea fiind folosite în scheme de evaziune fiscală și spălare de bani. Inclusiv sînt companii ce au făcut parte din Holdingul Șor și care figurează în furtul miliardului, transmite Mold-street.com.

Dar sînt și companii cu cifre de afaceri importante și cu afiliere politică, despre care pe parcursul timpului a scris Mold-Street.com.

Potrivit Curții de Conturi din suma totală, circa 8,5 miliarde lei sînt obligațiile fiscale ale circa 2.900 contribuabili, aflați în procedura de insolvabilitate, procedura falimentului sau procedura simplificată a falimentului.

"În contextul auditului s-a constatat că Serviciul Fiscal de Stat (SFS) nu a respectat prevederile Codului Fiscal la stingerea unor obligațiilor fiscale din evidența de bază și trecerea lor în evidența specială, precum și nu în toate cazurile a dat dovadă de responsabilitate privind asigurarea unui management eficient și rezultativ în vederea recuperării creanțelor bugetare de la unii contribuabili insolvabili. Verificările de audit atestă neconformități de diferit gen admise de SFS în valoare totală de peste 100 milioane lei", susţine Curtea de Conturi.

Auditorii au mai constatat că în perioada auditată restanțele curente ale contribuabililor insolvabili au avut o tendință de majorare, iar la finele anului 2021 a constituit 206 milioane lei. În ultimii doi ani aceste datorii au crescut cu circa 60 milioane lei, fiind necesare soluții și instrumente pentru a stopa acest fenomen.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY