Actualizat: Joi, 16 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Evaluarea managementului investiților publice, subiect discutat la CCRM

  • 19.06.2023
  • 570

Echipa Departamentului de Afaceri Fiscale din cadrul Fondului Monetar Internațional (FMI) a avut o întrevedere cu reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), la data de 19 iunie curent.

În cadrul vizitei au fost abordate aspecte ce vizează îmbunătățirea capacității instituțiilor și a proceselor de guvernare a infrastructurii prin prisma managementului investițiilor publice.

Echipa de evaluare „Climate-PIMA” (C-PIMA) a informat că, în anul 2019 cu suportul asistenței tehnice a FMI a fost elaborat Raportul PIMA pentru Republica Moldova, în baza căruia au fost înaintate unele recomandări de îmbunătățire a managementului investițiilor publice. Însă, actualul proces PIMA nu oferă o evaluare suficientă de adaptare a modului în care managementul investițiilor publice poate sprijini atenuarea și adaptarea la schimbările climatice. În acest scop, a fost introdus un nou modul în cadrul actual de evaluare a managementului investițiilor publice C-PIMA, al cărui scop este de a ajuta guvernele să identifice potențiale îmbunătățiri ale capacităților instituționale și proceselor aferente managementului investițiilor publice pentru a dezvolta o infrastructură cu emisii scăzute de carbon și rezistentă la schimbările climatice.

Tatiana Șevciuc, membru a CCRM a relatat despre auditarea unor aspecte ce vizează investițiile publice și impactul direct asupra sustenabilității mediului înconjurător. De asemenea, dna Șevciuc a menționat despre valorificarea alocațiilor pentru investițiile capitale și deficiențele în acest domeniu precum, imperfecțiunile cadrului de reglementare, insuficiența competențelor administrative și de achiziții ale autorităților publice, lipsa resurselor umane calificate, etc.

Menționăm că, C-PIMA este proiectat în jurul a cinci piloni a managementului investițiilor publice care sunt importante pentru infrastructura inteligentă din punct de vedere climatic: (1) planificare, (2) coordonare la nivelul guvernului, (3) evaluarea și selecția proiectelor (4) bugetarea și managementul portofoliului și (5) managementul riscului. C-PIMA oferă, de asemenea, priorități și recomandări pentru consolidarea aspectelor de infrastructură sensibile la climă, fiind testat în unsprezece țări prin care sau oferit lecții prealabile despre eficacitatea acestuia.

FMI a dezvoltat în 2015 instrumentul evaluarea managementului investițiilor publice PIMA care a fost deja aplicat în peste 70 de țări.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY