Actualizat: Luni, 06 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi: Pierderi de 900 milioane lei, suportate de Moldovagaz, puse pe seama cetățenilor R.Moldova

Cetățenii R.Moldova au fost obligați să achite circa 900 milioane lei, în perioada anilor 2014-2021, pentru pierderi în rețea a gazelor, suportate de SA „Moldovagaz”. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, pierderile respective au fost incluse de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în tarif, consumatorii finali fiind obligați să achite pentru gazul pe care aceștia nu l-au folosit.

SA „Moldovagaz” a informat că în perioada sus-menționată au fost înregistrate și alte pierderi în rețea, în volum de 1,1 miliarde lei, însă ANRE a refuzat să le includă în tariful aplicat cetățenilor.

La fel, Curtea de Conturi atrage atenția asupra faptului că cota parte a Guvernului în SA „Moldovagaz” a fost diminuată artificial. Mai exact, deși Transnistria și-a retras aportul în capitalul social al întreprinderii, inclusiv patrimoniul depus la fondarea societății, aceasta continuă, prin intermediul S.A.P. „Gazprom”, să participe la gestionarea S.A. „Moldovagaz”. În acest sens, susțin autoritățile, cota de 15% din acțiuni ar trebui să revină Agenției Proprietăți Publice.

Totodată, patrimoniul aflat pe teritoriul UTA Găgăuzia în valoare de 14 milioane USD  a fost trecut ca și cotă-parte a regiunii transnistrene în S.A. „Gaznabtranzit” (predecesorul S.A. „Moldovagaz”).

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY