Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi: În farmaciile din Republica Moldova se vând tot mai puţine medicamente, iar preţurile sunt din ce în ce mai mari

În farmaciile din Republica Moldova se vând tot mai puţine medicamente, iar preţurile sunt din ce în ce mai mari. Este una dintre concluziile unui raport de audit, prezentat astăzi de Curtea de Conturi de la Chişinău. Autorii constată că în cazul unor preparate, adaosul comercial depăşeşte chiar şi 200 de procente.

IRINA PÎNTEA, Şef, Direcţia audit CCRM: „În anul 2021, în nomenclatorul de stat erau înregistrate cinci mii 800 de medicamente, cu 350 de medicamente mai puţine comparativ cu anul 2020”.

În 2021, au fost recepţionate mai puţine cereri de înregistare a medicamentelor în Nomenclatorul de stat al Republicii Moldova. Reprezentanţii Curţii de Conturi de la Chişinău susţin că inclusiv acest lucru a dus la scumpirea produselor farmaceutice. La unele medicamente, adaosul comericale a depăşit 226 de procente, mai spun autorii auditului.

IRINA PÎNTEA, Şef, Direcţia audit din cadrul CCRM „:Adaosurile comerciale pentru dispozitivele comerciale nu este reglementată pentru legislaţia în vigoare ceea ce generează cheltuieli semnificative la procurarea acestora de către instituţiile mediale în sumă de 10 milioane de lei”.

Raportul Curţii de Conturi relevă şi problema accesului populaţiei la medicamente. Bunăoară, în 35 de sate din raioanele Ungheni, Sângerei şi Căuşeni nu sunt farmacii. Reprezentanţii Agenţiei Medicamentelor pun problema pe lipsa interesului producătorilor de medicamente pentru piaţa din Republica Moldova.

DRAGOŞ GUŢU, director general, AMDM „:Noi avem o populaţie de două milioane 600 de mii de locuitori, care consumă medicamente de 250 de milioane de euro şi asta reprezintă în mediu, un consum de 70 de euro pe cap de locuitor. Pentru comparaţie în România, consumul pe cap de locuitor este de 250 de euro, la nivelul Uniunii Europene e 500 de euro, iar în SUA e de 1000 de dolari americani”.

Curtea de Conturi a făcut şi o verificare a dispozitivelor medicale din dotarea spitalelor din Republica Moldova.

IRINA PÎNTEA, Şef, Direcţia audit din cadrul CCRM: Unele instituţii medicale au procurat utilaje medicale care nu s-au încadrat în activiteatea operaţională fiind păstrate şi depozitate deşi acestea sunt indispensabile în prestarea serviciilor. medicale. O instituţie medicală utilizează mese de încălzire iradiată, pentru copii care au fost puse în funcţiune în anul 1990 deşi entitatea dispune de un astfel de utilaj destinat pentru noi născuţi procurate în anul 2022”.

În cadrul şedinţei au fost audiaţi şi reprezentanţii mai multor instituţii din domeniul medical, printre care directori de spitale, unde au fost depistate neconformităţi. Curtea de Conturi urmează să elaboreze un set de recomandări pentru cei vizaţi în raport.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY