Actualizat: Marți, 16 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi dezminte informația prezentată în Raportul privind accesul la informație, elaborat de un șir de ONG-uri

  • 28.11.2022
  • 1525

La data de 22 noiembrie curent, în cadrul unui eveniment public, a fost prezentată cea de-a doua ediție a Raportului „Indicele accesului la informație: măsurarea transparenței instituțiilor publice în Republica Moldova”, elaborat în cadrul proiectului MEDIA-M, implementat de Internews în Moldova în parteneriat cu Freedom House.

Raportul menționat se referă la analiza gradului de transparență a instituțiilor publice din țară, fiind abordate aspectele: cadrul legislativ, transparența proactivă și accesul la solicitare.

La prezentarea rezultatelor la Pilonul III: Accesul la solicitare, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost menționată, de rând cu un șir de alte instituții publice, drept o instituție care a ignorat solicitarea expediată, fiindu-i atribuit scorul 0. Citatul din Raport: „... este surprinzător faptul că mai multe instituții, inclusiv organele centrale ale administrației publice, au ignorat complet solicitările expediate. Următoarele instituții nu au revenit cu vreun răspuns:... Curtea de Conturi;...”

În contextul aceste constatări din raport, Curtea de Conturi declară că informațiile prezentate nu sunt adevărate, în consecință fiind prejudiciată imaginea instituției

La data de 22.06.2022 CCRM a înregistrat scrisoarea de intrare, recepționată de la Asociația Obștească „Juriștii pentru drepturile omului”, în care se solicita informație oficială/ de interes public. La data de 13.07.2022 Curtea de Conturi a răspuns prin scrisoarea nr. 04-1350-22 la solicitarea recepționată, oferind toată informația solicitată. Scrisoarea a fost trimisă la adresa poștală indicată de către autorii solicitării (Copia corespondenței este atașată în anexe).

Problema dată a fost generată de autorii Raportului și derivă dintr-un lucru elementar și banal: solicitantul informației stă la o altă adresă decât cea indicată în propria solicitare, acesta fiind motivul real de nerecepționare a răspunsului CCRM.

Aceeași problemă a fost constatată și în anul 2021, cu regret, aceasta nu a fost soluționată nici până în prezent.

Situația creată este una inadmisibilă, în contextul importanței evaluării realizate cu suportul donatorilor externi. Constatările și concluziile bazate pe date incorecte denaturează tabloul real pe aspectele evaluate în cadrul Raportului menționat.

Toate cele menționate au fost aduse la cunoștința autorilor. În rezultatul comunicării, Curtea de Conturi a fost informată că erorile vor fi corectate și Raportul va fi modificat.

Fișiere
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY