Actualizat: Luni, 29 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a constatat că „6804 oameni au primit vaccin cu termenul expirat”

Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) a constatat că „circa 7 mii de oameni au fost imunizați cu vaccin cu termenul expirat”. Informațiile au fost expuse în cadrul unei ședințe la care a fost prezentat Raportul auditului performanței „Autoritățile competente au întreprins suficiente măsuri în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19?”.

Referitor la înregistrarea administrării vaccinurilor, auditul a constatat că circa 7 mii de doze au fost introduse cu termen de valabilitate expirat, lucru care generează suspiciuni privind utilizarea lor”, a declarat Irina Rogaciov, șefă direcție în cadrul Direcției generale de audit II.

„Auditorii noștri au fixat circa 7 mii de cazuri de vaccinări cu produs cu termen expirat. 6 804 oameni au primit vaccin cu termen expirat”, a menționat la rândul său președintele CCRM, Marian Lupu.

Totodată, auditul performanței „Autoritățile competente au întreprins suficiente măsuri în vederea asigurării cetățenilor cu vaccinuri și atingerii imunității colective pentru combaterea infecției COVID-19?” a evidențiat că „documentele primare aferente distribuirii dozelor către instituțiile medicale nu conțin informații complete privind lotul, seria vaccinurilor și data expirării lor”.

Managementul defectuos și insuficiența controalelor cheie în procesul de imunizare a determinat admiterea erorilor ce pot avea impact asupra sănătății cetățenilor”, a spus Irina Rogaciov.

Potrivit CCRM, echipa de audit a evaluat peste 277 de mii de informații despre vaccinare care au fost introduse în alte perioade decât cele reale.

„Peste 70 de mii de înregistrări creează suspiciuni privind veridicitatea certificatelor de vaccinare emise”, a declarat Irina Rogaciov, șefă direcție în cadrul Direcției generale de audit II, CCRM.

Auditul denotă că „planificarea ineficientă a dozelor de vaccin nu a fost corelată cu necesitățile etapizate reale și a determinat formarea stocurilor de vaccin, inclusiv cu termen expirat și ulterioara nimicire a dozelor din cauza neutilizării acestora„.

Astfel, până la 15 noiembrie, potrivit CCRM, au fost „trecute la pierderi, în rezultatul expirării termenului, peste 11 mii de doze de vaccin, în valoare de 1,6 milioane de lei”.

„Cele 11 260 de doze care au fost menționate ca și doze expirate, de fapt constituie factorul de pierdere. Flacon deschis, dar neutilizate dozele”, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății Svetlana Nicolaescu.

La 14 decembrie curent, potrivit Ministerului Sănătății, acoperirea națională cu o doză constituia circa 29%, iar cu schemă completă circa 28%. Până la 14 decembrie, au fost administrate 1.684.582 doze de vaccin. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schemă completă se înregistrează în Chișinău și Soroca. Cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia, Sîngerei și Leova.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY