Actualizat: Marți, 30 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Audieri în Parlament: Moldovagaz a efectuat investiții și cheltuieli netransparente, neproductive, economic neargumentate și nejustificate

Sistemele și procesele de guvernanță și operaționale ale SA „Moldovagaz”, inclusiv cele de luare a deciziilor nu au asigurat o gestiune economico-financiară transparentă, conformă și profitabilă. Utilizarea mijloacelor circulante pentru efectuarea unor investiții și cheltuieli netransparente, neproductive, economic neargumentate și nejustificate au împiedicat atingerea scopurilor statutare care să genereze efecte tangibile de diminuare a datoriilor față de compania rusească „Gazprom”. Constatările se regăsesc într-un raport de audit prezentat de Curtea de Conturi în plenul Parlamentului, transmite IPN.

Sergiu Știrbu, membru al Curții, a declarat că, deși în ultimii trei ani se atestă o eficientizare a cheltuielilor și investițiilor efectuate de SA „Moldovagaz”, acestea nu sunt în măsură să elimine efectele gestiunii neconforme și ineficiente a patrimoniului societății în perioada anilor 1995-2018.

În perioada 2014-2021, au fost înregistrate două miliarde lei pierderi în rețea, dintre care 900 de milioane de lei au fost acceptate de regulator. Aceste 900 de milioane au fost incluse în tarif și pentru care cetățenii. Restul – 1,1 miliarde sunt bani neîncasați de companie.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY