Actualizat: Luni, 06 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

„Așa acte nu-s. S-a găsit o încăpere, s-a dărâmat ușa. Acolo erau saci goi, semn că cineva umblă”: Sediul MoldovaGaz a stârnit discuții în Parlament

Sediul Moldovagaz, din centrul capitalei, a stârnit discuții în Parlament, după ce a fost audiat raportul Curții de Conturi. Deputatul PAS Lilian Carp l-a întrebat pe șeful Moldovagaz din ce motiv echipa de la Curtea de Conturi nu a avut acces la actele care dezvăluie sumele ce au fost investite în construirea clădirii și cum a fost construit edificiul. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat că nici conducerea nu a avut acces la documente și că au fost sesizate organele de drept. Șeful Curții de Conturi, Marian Lupu, a intervenit.

„În septembrie 2019 ne-am adresat la organele de drept și am aflat și noi că este o încăpere la ChișinăuGaz unde se aflau documente.

La moment, ce ține de construcție noi tot am avut întrebări, însă așa au fost deciziile aprobate de organele de conducere și construcția e edificată. Din 2019 până astăzi nu sunt informații despre evoluția acestui dosar”, i-a spus Ceban lui Carp.

Deputatul PAS a insistat, iar răspunsul lui Ceban a fost: „Toate actele au fost oferite echipei de la Curtea de Conturi”.

Aici a intervenit Marian Lupu, care a dezvăluit că actele despre care vorbește Carp nici nu există.

„O precizare importantă - Curtea nu a avut acces limitat, aceste documente nu au fost găsite în general.

Dacă nu era misiunea de audit, nici nu avea să se cunoască sunt, nu sunt, fiindcă ele au fost ridicate într-un dosar penal, cu multă vreme în urmă.

Când echipa a mers și a cerut documentele aferente acestei instituții, care fără TVA se ridică la jumătate de miliard de lei, la Moldovagaz nu erau documentele, nici organele de drept nu le-au găsit. În final, datorită insistenței echipei, după 2 luni am dat de acest cabinet, încăpere închisă la ChișinăuGaz, s-a format o echipă comună a Curții de Conturi și reprezentanților organelor de drept, s-a mers, s-a spart ușa și s-au găsit saci goi, cândva documentele au fost prelevate. Cert e că cineva a mai pătruns acolo și nu doar o dată. În rezultat, după o analiză a rămășițelor găsite, nicio hârtie aferentă construcției nu a fost găsită, ele nu există”, a spus șeful CC.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY