Actualizat: Marți, 14 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Angajații din Moldova care primesc câte cinci premii unice pe an din bani publici

  • 01.04.2015
  • 780

Angajații Consiliului Concurenții primesc câte cinci premii pe an, unii dintre ei au primit chiar opt premii, deși acestea ar trebui acordate doar o singură dată pe an, potrivit legii. Mai multe iregularități au fost depistate de auditorii Curții de Conturi, care au prezentat un raport în acest sens. Mai mult, auditul a relevat că angajații Consiliul Concurenții au activat pe parcursul anului 2014 în baza statutului de personal neavizat și nerecunoscut de Cancelaria de Stat și Ministerul Finanțelor.

Potrivit raportului de audit, în 2014, din suma totală destinată cheltuielilor de personal, în valoare de 8,2 milioane de lei pentru remunerarea muncii a 83 unități, au fost planificate mijloace în sumă de 6,5 milioane de lei, dar numărul persoanelor angajate pe parcursul anului bugetar a fost de 49 de unități. „Beneficiind de această conjunctură, Consiliul Concurenței a utilizat toate mijloacele fără a ține cont de principiile bunei guvernări, eficiență, răspundere la utilizarea banului public", se menționează în raport.

Totodată, auditorii au constatat că angajații Consiliului Concurenței au beneficiat de prime unice de mai multe ori pe an. „Pe parcusrsul anilor 2013-2014, tuturor angajaților le-au fost acordate câte două premii unice, de ziua Economistului și de Ziua Juristului, chiar dacă nu toți dețin studii economice și juridice. Tot de premii unice au beneficiat tot personal cu ocazia Zilei Funcționarului Public, chiar și persoanele cu demnitate publică, chiar dacă acestea nu sunt eligibile", se mai arată în raport.

De asemenea, angajații acestei instituții au beneficiat de premii unice de Ziua Concurenței, dar și de 8 Martie. „Întregul efectiv, inclusiv bărbații, au primit un premiu unic în legătură cu această sărbătoare, fără a fi argumentat cuantumul", se mai spune în raport.

Consiliul Concurenţei este o autoritate publică autonomă, responsabilă faţă de Parlament, ce asigură aplicarea şi respectarea legislaţiei din domeniul concurenţei, ajutorului de stat şi publicităţii în limitele competenţei sale.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY