Actualizat: Joi, 16 Mai 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

38 de bogătași din Moldova au beneficiat de compensații GRASE la facturi. Unii au venituri de peste 2 milioane de lei

  • 20.07.2023
  • 560

realitatea.md

Sunt cel puțin 38 de persoane din Moldova care au beneficiat de compensații, deși au venituri de milioane. Datele se arată în raportul Curții de Conturi, după auditul de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Cei 38 de cetățeni vizați au obținut venituri semnificative în sumă de 29 de milioane lei. Conform autorității, unele persoane fizice aveau venituri de peste 2 milioane lei,

S-a constatat că Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea energetică” a stabilit eronat acordarea gradul de vulnerabilitate energetică foarte ridicată pentru aceste persoane.

La solicitarea Curții de Conturi, Ministerul a reexaminat datele celor 38 de persoane, în baza veniturilor declarate la Serviciul Fiscal de Stat. Astfel, au fost identificate date declarate eronat în Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, ceea ce a determinat cheltuieli nejustificate în sumă de 84.000 de lei.

Potrivit datelor sistemului informațional utilizat pentru acordarea compensațiilor, în total, circa 763.000 de persoane au solicitat suport pentru plata facturilor. La completarea cererii, aceștia urmau să declare veniturile obținute de către fiecare membru al gospodăriei casnice, estimate ca venit mediu lunar pentru ultimele 6 luni.

Pentru a verifica informațiile, auditorii au extras din sistem datele privind cetățenii care au declarat venituri în sumă de până la 6000 de lei. Din totalul de circa 300.000 de persoane, au fost selectate conform eșantionului de audit 30.000, datele lor fiind  verificate și contrapuse cu cele de la Fisc.

Conform raportului, cei vizați au declarat venituri în sumă de 621 de milioane de lei, însă în cererile pentru compensații au indicat doar 95 de milioane de lei.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY