logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Medicamente neautorizate de peste 1,2 miliarde de lei, importate în Moldova, în ultimii doi ani: Ce a mai depistat Curtea de Conturi


https://www.ccrm.md/ro/medicamente-neautorizate-de-peste-12-miliarde-de-lei-importate-82_92735.html

În ultimii doi ani, în Republica Moldova au fost importate medicamente neautorizate în valoare de peste 1,2 miliarde de lei, arată un raport al Curții de Conturi, transmite sanatateinfo.md.

În ultimii doi ani, în Republica Moldova au fost importate medicamente neautorizate în valoare de peste 1,2 miliarde de lei, arată un raport al Curții de Conturi, transmite sanatateinfo.md.

Astfel, raportul Curții de Conturi arată că, numărul medicamentelor neautorizate și importate pe piața din Republica Moldova a fost în creștere în anul 2021. În anul 2020 au fost acceptate pentru import 1.056 tipuri de medicamente neînregistrate, a căror valoare a depășit jumătate de miliard de lei, mai exact – 516 milioane de lei. În anul 2021 valoarea medicamentelor neautorizate plasate pe piață a constituit 761 milioane de lei pentru 1.260 tipuri de medicamente. Astfel, numai pentru o perioadă de doi ani vorbim de medicamente importate, dar neautorizate conform legii în valoare de peste 1,2 miliarde de lei. Asta deși, legea spune clar că este „interzisă utilizarea în practica medicală a medicamentelor, altor produse farmaceutice și parafarmaceutice fără autorizarea AMDM”.

La modul practic, companiile importatoare au evitat să aplice legea, la limita legalității. Curtea de Conturi a mai stabilit că pentru o parte din medicamentele neînregistrate – în valoare de 258 de milioane de lei – nu au fost prezentate Comisiei medicamentului niciun fel de argumente legale care ar fi permis importul lor.