Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

(video) Lupu, cu întrebări la MAI: Taxe vamale de aproape jumătate mil. lei, pentru importul unor utilaje, plătite cash. Murim de curiozitate, cine e persoana și de ce nu prin transfer?

Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli la Ministerul Afacerilor Interne în procesul de audit al rapoartelor financiare ale MAI încheiate la 31 decembrie 2021. Una dintree acestea se referă la procesul de reconstrucție a bazinului Clubului Sportiv Central „Dinamo”. O parte din utilajele pentru lucrări au fost importate de peste hotare, iar taxele și procedurile vamale, în valoare de aproape jumătate de milion de lei, s-au plătit cash, și nu prin transfer de pe contul MAI, pe cel al Serviciului Vamal, așa cum prevede legea. „Murim de curiozitate să înțelegem ce a stat la baza nevoii, spre deosebire de sute și mii de cazuri când acest lucru se face prin transfer, de pe contul instituției de stat pe contul altei instituții de stat, care este Vama. Ați putea să ne turnați un pic de lumină?”, l-a întrebat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, pe șeful Clubului, Ion Bucur, în cadrul prezentării auditului rapoartelor financiare ale MAI pentru anul 2022.

Auditorii Curții de Conturi au constat că pentru reconstrucția bazinului de înot al Clubului Sportiv Central „Dinamo” au fost transferate la 2 entități în avans 37,3 mil. lei, însă lucrările de construcții în sumă de 28,7 mil. lei timp de 5 ani nu au fost transmise instituției, formând creanțe la situația din 31.12.2021 cu suma nominalizată.

Totodată, costul utilajului liber de vamă, importat pentru bazinul de înot, este supraevaluat cu 3,2 milioane lei, acesta fiind contabilizat cu prețul de 8,5 mil. lei, iar drepturile de import în sumă de 452,6 mii lei, achitate în numerar pentru devamarea utilajului achiziționat de CSS Dinamo nu figurează în evidența contabilă a autorității contractante.

„Care este situația cu darea în exploatare a bazinului, pentru că de când s-au inițiat misiunile de audit financiar obligatoriu și după aceea am avut și misiunea privind achizițiile publice, am constatat că practic 5 ani s-au achitat în avans sume de aproape 30 mil. lei. Totodată, avem și misiune paralelă la Serviciul Vamal, am văzut că valorile de import ale activelor incluse în devizul de cheltuieli sunt mult mai mici decât au fost conform devizului de cheltuieli. Când va fi dat în exploatare bazinul, care sunt valorile de referință ce vor fi incluse în devizul de cheltuieli și nu cel mai puțin important, am constatat că, MAI fiind și responsabil financiar în acest proces, s-a achitat în numerar 452 mii lei, cine a făcut această plată?”, a întrebat auditorul Petru Rotaru.

„Bazinul deja e reconstruit, poate activa, dar avem o mică problemă, hotărârea Guvernului ce ține de nomenclatorul tarifelor, așteptăm modificarea, dar fiind faptul că din 2008 până la moment nu au fost modificate tarifele și o oră la bazin, conform hotărârii, costă 30 de lei. Evident că nu putem deschide bazinul cu 30 de lei ora, când în republică e 100 de lei minim”, a menționat Ion Bucur, șeful Clubului Sportiv Central „Dinamo”.

„Întrebarea era un pic alta”, l-a întrerupt președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.

„Ce ține de cine a achitat 452 de mii de lei în numerar din partea Clubului Dinamo la vamă. Am primit această informație de la echipa Curții de Conturi, am solicitat de la bancă să ne ofere informația, acum suntem în curs de examinare, să vedem ce persoană a achitat”, a precizat Bucur.

„O instituție publică, deci, se face importul unor bunuri, utilaje pentru un proiect de investiție publică. În cadrul intrării pe teritoriul țării a acestor bunuri în mod evident se plătesc drepturile vamale, taxe vamale, proceduri vamale, ori și una și alta. În acest caz, instituția publică, de stat plătește drepturile vamale în valoare de aproape jumătate de milion de lei cash. Noi pur și simplu murim de curiozitate să înțelegem ce a stat la baza nevoii, spre deosebire de sute și mii de cazuri când acest lucru se face prin transfer, de pe contul instituției de stat pe contul altei instituții de stat, care este Vama. Ați putea să ne turnați un pic de lumină, ca să înțelegem în ce a constat caracterul tare specific și original în acest caz, că a trebuit de mers, de scos banii și de plătit cash. Fiți de acord că pentru Curtea de Conturi aici apare un mare semn de întrebare. Avem un răspuns?”, a întrebat Marian Lupu.

„Eu când a fost efectuate toate acestea nu activam aici, nu sunt la curent”, a răspuns Ion Bucur.

„Domnule Bucur, lăsați vă rog la o parte deprinderea standardă a mldoveanului că orice întrebare o ia la foarte personal. Noi când adresăm aceste întrebări nu venim cu învinuiri. În general Curtea de Conturi nu are această misiune de a învinui și a arăta cu degetul cine se face responsabil, dar haideți să ne uităm la fenomen. E unicul caz, cel puțin întâlnit în cadrul misiunilor de audit, de asta, dacă știți ceva la acest subiect, ne spuneți, dacă nu, așa și ne spuneți, nu știm”, a intervenit Lupu.

„Doar investigăm, nu știm concret despre acest caz”, a precizat șeful Clubului Dinamo.

Nici reprezentanții MAI nu au putut oferi mai multe informații cu privire la acest caz.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY