Actualizat: Sîmbătă, 20 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Se caută un nou șef la proiectul de construcție a Penitenciarului din Chișinău

Ministerul Justiţiei în comun cu Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat săptămâna trecută concurs pentru ocuparea funcției vacante în cadrul Unității de implementare a proiectului de construcție a Penitenciarului din Chişinău, proiect susţinut şi finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Anunțul Ministerului Justiției a coincis cu Raportul de audit al performanței proiectului „Construcția Penitenciarului din Chișinău”, efectuat de Curtea de Conturi, care a constatat o serie de probleme și deficiențe ce au afectat implementarea acestui proiect, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Lipsă de personal, lucrări necalitative

Acestea se referă la nestabilirea atribuțiilor și responsabilităților Ministerului Justiției, precum și a competențelor Administrației Naționale a Penitenciarelor asupra activității Unității de implementare a proiectului de construcție a Penitenciarului (UIP).

Auditorii au constatat instituirea cu întârziere a UIP și selectarea în cadrul concursurilor de suplinire a funcțiilor vacante a unor persoane care nu au întrunit unele criterii de calificare; nefuncționalitatea grupului de lucru pentru achiziții și incapacitatea funcțională a UIP de a asigura realizarea activităților proiectului, ca urmare a demisiei managerului și a altor angajați ai UIP.

La fel, s-a constatat că serviciile de asistență tehnică contractate de către UIP în cadrul proiectului au fost necalitative și executate cu întârziere, iar sistemul de management și control instituit în cadrul Ministerului Justiției și UIP nu a fost pe deplin funcțional și eficient pentru a asigura realizarea obiectivului proiectului și atingerea rezultatului scontat.

Lucrările nu au fost inițiate, dar o parte din bani au fost cheltuiți

Menționăm că lucrările de construcție a Penitenciarului încă nu au fost inițiate, deși, potrivit Acordului-cadru de împrumut, ele urmau a fi finalizate încă pe 31 decembrie 2017, iar darea în exploatare a Penitenciarului era planificată pentru luna iulie 2018, termenul de implementare a proiectului urmând să expire pe 31 decembrie 2022.

„Problemele și deficiențele constatate de auditul public extern în realizarea activităților proiectului au compromis implementarea integrală a obiectivului planificat, condiționând nivelul redus de debursare a resurselor financiare din sursele externe de finanțare ale proiectului”, afirmă Curtea de Conturi.

Astfel, din valoarea totală a împrumutului de 49 de milioane de euro, au fost debursați doar 700.000 de euro, sau 1,4%.

Potrivit Curții de Conturi, nivelul de debursare a resurselor financiare din sursele externe de finanțare a proiectului constituie doar 2% din valoarea totală, sau un milion de euro, iar valorificarea mijloacelor din toate sursele de finanțare a proiectului constituie 3%, sau 1,7 milioane euro, din lipsa progreselor în inițierea lucrărilor de construcție.

Costurile au crescut cu circa 20%

Deficiențele constatate de auditori în implementarea proiectului au condiționat majorarea costurilor estimate pentru construcția Penitenciarului cu 12,3 milioane de euro, cheltuieli din bugetul de stat sub formă de dobânzi de 27.700 de euro pentru deservirea împrumutului, precum și creșterea cheltuielilor pentru salarizarea personalului UIP cu 7 milioane de lei, urmare prelungirii de către BDCE a termenului proiectului.

Amintim că, în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție, potrivit normelor și standardelor internaționale, Guvernul Republicii Moldova și-a asumat obiectivul de construcție și reconstrucție a unor penitenciare, inclusiv a unui Penitenciar nou în municipiul Chișinău în locul celui cu nr. 13.

Conform unui Acord-cadru de împrumut, semnat la 10 octombrie 2013 între Guvern și BDCE, lucrările de construcție a Penitenciarului nou urmau a fi finalizate pe 31 decembrie 2017, iar darea în exploatare a obiectivului era planificată pentru luna iulie 2018.

Împrumutul era în sumă de 40 de milioane de euro (circa 800 de milioane de lei), din care un milion de euro este grant, iar până în 2019 doar pentru salariile celor implicați în proiect s-au cheltuit deja de la bugetul de stat peste 11,4 milioane de lei.

Ulterior, din cauza inflației, Guvernul Chicu a decis majorarea cu 10 milioane de euro a sumei împrumutului alocat anterior, până la 49 de milioane de euro, aportul Guvernului Republicii Moldova la construcția Penitenciarului va fi de 6,8 milioane de euro.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY