Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Schimb de bune practici privind auditarea bugetului de stat, în context trilateral

  • 07.12.2022
  • 811

Instituțiile supreme de audit (ISA) ale Republicii Moldova, Georgiei și Letoniei vor lansa o conlucrare în anul 2023 în contextul schimbului de experiență și bune practici privind auditarea bugetului de stat.

Inițiativa a fost pusă în discuție de echipa Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), condusă de Petru Rotaru, membru al CCRM, în cadrul unei ședințe online cu colegii de la Oficiul de Stat de Audit al Letoniei, la data de 7 decembrie curent.

Inițiativa se încadrează în activitățile Proiectului  de cooperare de dezvoltare „Consolidarea capacităților instituțiilor supreme de audit (ISA) din Georgia, Moldova și Ucraina în aplicarea îmbunătățită a Standardelor internaționale de audit ale INTOSAI”, implementat de Oficiul de Stat de Audit al Letoniei. În contextul inițiativei, ISA a Letoniei va partaja experiența națională în ajustarea metodologiile de contabilitate și de raportare ale sectorului public național la practicile internaționale.  

Menționăm că CCRM a menționat în repetate rânduri despre existența discrepanțelor majore între metodologiile de contabilitate și de raportare ale sectorului public național și practicile internaționale. Actualmente lipsește un mecanism bine definit de consolidare a activelor și pasivelor statului. Evidența executării bugetului de stat se ține în baza metodei de casă, obligațiunile față de BS pentru plata impozitelor și taxelor (restanțelor), precum și datoria de stat și recreditarea de stat sunt raportate de către Trezoreria de Stat la conturile extrabilanțiere, iar în cadrul ministerelor evidența contabilă este organizată în bază de angajamente. Această situație limitează viziunea de ansamblu asupra modului de administrare a resurselor financiare publice și a patrimoniului public.

Curtea de Conturi accentuează necesitatea alinierii evidenței contabile și raportării financiare din sectorul bugetar la Standardele Internaționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSAS). Această sarcină trebuie să se regăsească printre prioritățile viitoarei Strategii a managementului finanțelor publice prin setarea intervalului de timp și măsurilor necesare pentru a elabora și a introduce Standardele Naționale de Contabilitate pentru Sectorul Public (SNCSP). Acest obiectiv strategic necesită consolidarea eforturilor tuturor actorilor implicați, precum și expertiză și suport extern pentru preluarea bunelor practici internaționale în domeniu. În urma acestui exercițiu se va consolida eficacitatea, eficiența, responsabilitatea și transparența gestionării finanțelor publice.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY