Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Republica Moldova, pe locul 21 din 120 în clasamentul mondial al transparenței bugetare

Republica Moldova a înregistrat în 2021 un scor de 65 de puncte în clasamentul mondial al transparenței bugetare, comunică Ministerul Finanțelor, scor care o plasează pe locul 21 din 120 de țări incluse în evaluare.  

Acest rezultat reprezintă o creștere de opt puncte față de 2019. Spre deosebire de evaluarea de acum doi ani, se atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare. În special, publicarea online a raportului semianual de executare a bugetului a sporit disponibilitatea informațiilor bugetare.

De asemenea, nivelul de supraveghere efectuat de Parlament și Curtea de Conturi este destul de ridicat, înregistrând un scor de 67 de puncte, similar țărilor din regiune precum Bulgaria și Croația.

Totodată, a sporit implicarea cetățenilor în procesul de elaborare a bugetului. La capitolul participării, Republica Moldova și-a îmbunătățit scorul de la patru la 11 puncte, apropiindu-se de media globală de 14 puncte. Scorul înregistrat este apropiat țărilor din regiune: România, Ungaria și Republica Cehă. 

Potrivit directorului executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor, exercițiul de evaluare a transparenței bugetare se axează pe trei piloni-cheie, precum: guvernanța, transparența, participarea cetățenilor în procesul bugetar și supravegherea bugetară executată de Parlament și Curtea de Conturi.

Ministerul Finanțelor și Guvernul Republicii Moldova participă sistematic la evaluare începând cu 2017. 

Sondajul Bugetului Deschis reprezintă o evaluare independentă realizată de Organizația Neguvernamentală „International Budget Partnership”.

Analiza privind procesul bugetar în Republica Moldova pentru realizarea chestionarului este realizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, fiind revizuit și de un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY