Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Reacția oficială a Curții de Conturi în contextul unor declarații calomnioase

  • 11.04.2023
  • 2392

În contextul declarațiilor unei angajate a Curții de Conturi in rețelele de socializare, instituția vine cu clarificări și precizări, menite de a evita ducerea în eroare a opiniei publice.

Curtea de Conturi consideră declarațiile menționate calomnii și insinuări, care denigrează imaginea persoanei cu demnitate publică și aduc prejudiciu imaginii instituției și a întregului colectiv. Declarațiile calomnioase au fost previzibile și au fot enunțate îndată după informarea angajatei despre decizia Comisiei de disciplină a Curții de Conturi.  

Angajatei cu funcție de conducere i s-a aplicat sancțiunea disciplinară pentru nerespectarea normelor de conduită, în baza Ordinului nr. 79-p din 10.04.2023, ca temei servind demersul președintelui Comisiei de disciplină din 05.04.2023. Persoana a fost supusă procedurii disciplinare, fiindu-i aplicată mustrare aspră, în conformitate cu legislația în vigoare și cadrul normativ intern al Curții de Conturi - Regulamentul Comisiei de disciplină, care prevede modul de sesizare a acesteia, descrie procesul de cercetare a faptelor sesizate ca abateri disciplinare, precum și de aplicare și contestare a sancțiunii disciplinare.

În mod regulamentar, Comisia de disciplină a examinat sesizările parvenite de la angajații din subordinea persoanei menționate, aceasta fiind învinuită de comportament abuziv cu încălcarea normelor etice. În contextul examinării sesizărilor depuse, dosarul a fost probat, iar persoanei învinuite i-a fost oferit pe deplin dreptul la apărare.

De menționat, că angajata a pornit acțiuni de intimidare a unui grup de angajați ai Curții de Conturi, care au fost intervievați de Comisia de disciplină, în contextul examinării dosarului. De asemenea, au fost supuși intimidărilor și unii membri ai Comisiei de disciplină, fapt care a culminat cu tentativa de intimidare a președintelui Curții de Conturi.

Situația elucidată denotă acțiuni calomnioase și denigratoare față de unii angajați ai Curții de Conturi, cât și tentative de prejudiciere a imaginii instituției, per general. Este regretabil faptul că angajata instituției cu funcție de manager și care se declară drept lider a eșuat în aplanarea conflictelor din cadrul subdiviziunii pe care o conduce, adoptând un comportament agresiv, fapt care a condus la aplicarea sancțiunii disciplinare.       

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY