Actualizat: Joi, 18 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Raportul preliminar de evaluare PEFA, discutat în cadrul Consiliului de supraveghere

  • 17.05.2022
  • 1436

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat la ședință Consiliului de supraveghere a evaluării PEFA, organizată de responsabilii de evaluare – Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova, în format online, la data de 16 mai curent.

În ședință s-au întrunit oficiali din cadrul ECFIN (Comisia Europeană), Delegației UE în Moldova, reprezentanții Ministerului Finanțelor, Comisiei de control al finanțelor publice a Parlamentului, precum și ai Curții de Conturi. Scopul evenimentului a fost de a se documenta, analiza și agrea procedura de acceptare finală, publicarea și promovarea raportului de evaluare PEFA a autorităților publice centrale din Republica Moldova. Participanții s-au documentat, de asemenea, despre derularea evaluării PEFA a autorităților publice locale din țară.

Un aspect separat, discutat în cadrul evenimentului, a fost elaborarea noii strategii de dezvoltare a managementului finanțelor publice (MFP) a Republicii Moldova. În context, Ecaterina Paknehad, șefă a Aparatului CCRM a remarcat importanța acordării suportului de expertiză din partea UE în contextul elaborării strategiei de către MF, pentru a prelua și implementa metodologiile și standardele internaționale de raportare financiară în sectorul public la nivel național. Concomitent, dna Paknehad a reiterat deschiderea și disponibilitatea Curții de Conturi de a acorda suportul necesar în procesul elaborării acestui important document național pe compartimentele ce țin de competența Curții de Conturi.  

În cadrul discuțiilor, Luca Oriani, reprezentantul ECFIN (Comisia Europeană), a remarcat aportul deosebit, adus de Curtea de Conturi în procesul îmbunătățirii managementului financiar public (MFP), accentuând că, UE și în continuare va susține CCRM în activitățile de consolidare instituțională și de îmbunătățirea a managementului financiar al țării.

Menționăm că, PEFA reprezintă un instrument de evaluare a statutului managementului finanțelor publice. Metodologia PEFA poate fi reaplicată în evaluări succesive pentru a urmări evoluțiile în timp. Anterior, Republica Moldova a efectuat patru evaluări PEFA: în 2006, 2008, 2011 și 2015.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY