Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Raportul de audit al Curții de Conturi asupra cheltuielilor și investițiilor făcute de „Moldovagaz” urmează să fie dezbătut în plenul Parlamentului

Raportul de audit al Curții de Conturi asupra cheltuielilor și investițiilor făcute de „Moldovagaz” urmează să fie dezbătut în plenul Legislativului. În cadrul adierilor raportului organizate astăzi, 24 ianuarie, la Parlament, vicepreședintele Comisei parlamentare buget și finanțe, Radu Marian, a declarat că vor fi elaborate un șir de acțiuni și recomandări în contextul în care auditorii ai constatat încălcări de o gravitate deosebită și un management defectuos de-a lungul anilor. La rândul său, șeful Moldova Gaz, Vadim Ceban, a spus că unele neconformități au fost remediate, transmite Radio Chișinău.

Raportul Curții de Conturi din toamna anului trecut vizavi de activitatea „Moldovagaz” arată încălcări de o gravitate deosebită referitoare la investițiile și cheltuielile neconforme și dubioase ale întreprinderii, documentele dispărute, datoriile invocate malului drept al Nistrului, dar și la pierderile în rețea care se ridică la sute de milioane de lei. Vicepreședintele Comisei parlamentare buget și finanțe, Radu Marian, a denunțat neimplicarea statului în administrarea Moldovagaz:

„Putem să spunem că sunt semnale de management defectuos sau chiar rea intenție, mă refer la parcursul multor ani, din 1998 până acum. Avem o mare problemă cu performanța și prestația statului în Consiliul de Administrație și Consiliul Observator. M-am alarmat enorm că au fost puține cazuri în care statul a avut o opinie separată. Vom avea întrebări aparte pentru APP și va trebui să vedem ce facem cu acești membri care nu ridică semne de întrebare”, a spus Marian.

Radu Marian a declarat că raportul Curții de Conturi urmează să fie audiat în plenul Parlamentului. Deputatul a precizat că va fi elaborat un proiect de hotărâre care va prevedea un șir de acțiuni și recomandări pe aceste aspecte-cheie.

La rândul său, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, s-a spălat pe mâini, precizând că majoritatea neconformităților înregistrate de auditori vizează perioada până a veni el  în funcție, adică până în 2019. Totuși, acesta a precizat că unele probleme au fost remediate.

„Problemele abia acum încep să fie rezolvate, probleme care nu au fost nerezolvate mulți ani. Ce facem mai departe? Până la Anul Nou am examinat acest raport la nivelul Consiliului de Administrație. Deja este un plan de acțiuni elaborat privind eliminarea tuturor concluziilor echipei de audit. Toate recomandările le vom îndeplini și le vom pun în funcțiune în toate procesele ce țin de furnizare, transport, distribuție”, a declarat Ceban.

Amintim că în luna noiembrie a anului trecut, Curtea de Conturi a publicat Raportul auditului conformității cheltuielilor și a investițiilor Societății pe Acțiuni Moldova Gaz. Auditorii au atestat lipsa unor documente, lipsa rapoartelor financiare și documentelor primare aferente activităților economice ale întreprinderilor din stânga Nistrului. Totodată, s-a constatat că unele procese și proceduri, precum și tranzacții realizate de SA Moldovagaz și persoanele responsabile de guvernanță nu au fost conforme. La fel, probele acumulate arată că în perioada 2011-2021, investiții în valoare de peste 800 milioane de lei au fost neplanificate și nejustificate.  Totodată, nerealizarea unor studii privind competitivitatea prețurilor oferite pe piața internă și cea externă a condiționat efectuarea unor achiziții prin intermediari cu achitarea unor adaosuri comerciale exagerate față de valoarea bunurilor declarată în vamă. De asemenea, potrivit raportului, unele bunuri au fost procurate cu un adaos comercial ce a variat de la 50% până la aproximativ 200%.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY