Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Prioritățile Curții de Conturi discutate în cadrul ședinței CCRM

  • 31.03.2023
  • 960

Astăzi, 31 martie, a avut loc ședința plenului Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

În context, a fost examinat și aprobat prin Hotărârea Curții de Conturi spre testare Ghidul privind auditul conformității (în redacție nouă). Elaborarea noii versiuni a Ghidului a fost necesară pentru alinierea la cerințele standardelor internaționale ISSAI și consolidarea cadrului metodologic al Curții de Conturi, în vederea sporirii nivelului de profesionalism al auditorilor publici antrenați în misiunile de audit al conformității. Realizarea acestui obiectiv a fost posibilă prin aportul asistenței experților UE, precum și ca urmare a implicării membrilor Grupului de lucru din cadrul CCRM.

Plenul Curții de Conturi, de asemenea, a aprobat prin Hotărârea CCRM modificări la Programul activității de audit al Curții de Conturi pe anul 2023. În speță, modificările admise au fost determinate de cerințele Băncii Mondiale asupra proiectelor cu finanțare externă, de altfel, în fiecare an numărul auditării de către Curtea de Conturi a acestor proiecte fiind în creștere.

Un alt subiect abordat în cadrul ședinței a fost aprobarea noului Concept privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi. Necesitatea și oportunitatea reorganizării instituționale derivă din Strategia de Dezvoltare a CCRM 2021-2025, Planul de acțiuni privind implementarea Strategiei de Dezvoltare pentru anul 2022, Raportul evaluării internaționale a Curții de Conturi „peer review”, și alte necesități identificate de instituție. Astfel, instituția supremă de audit și-a propus să implementeze o structură organizațională oportună și corespunzătoare atingerii obiectivelor strategice propuse.

Noul Concept structural va asigura dezvoltarea instituțională și de consolidare profesională, inclusiv și specializarea pe realizarea a diferitor tipuri de audit, sporind calitatea produsului final al Curții de Conturi.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY