logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Vizita de lucru a delegației Curții de Conturi la Autoritatea de Audit a României


https://www.ccrm.md/ro/vizita-de-lucru-a-delegatiei-curtii-de-conturi-la-80_92306.html

În perioada 12-15 aprilie, o delegație a Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a întreprins o vizită de lucru la Autoritatea de Audit a României (AAR).

În perioada 12-15 aprilie, o delegație a Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a întreprins o vizită de lucru la Autoritatea de Audit a României (AAR). Vizita a fost întreprinsă la invitația AAR, în scopul schimbului de experiență în auditarea programelor de cooperare transfrontalieră.

Sesiune de instruire cu tematica ”Auditul programelor de cooperare transfrontalieră finanțate din fonduri europene” a fost organizată de AAR pentru membrii Grupului de auditori, implicați în auditarea programelor de cooperare transfrontalieră la nivel național.

Menționăm că, Curtea de Conturi intenționează să-și fortifice capacitățile instituționale de evaluare a sistemului de management și control al programelor de cooperare transfrontalieră, instituite la nivel național pentru programele operaționale comune „România – Republica Moldova 2014-2020” și „Bazinul Mării Negre 2017-2020”, prin dezvoltarea și ajustarea cadrului normativ metodologic intern aplicabil activităților de audit desfășurate în temeiul acordurilor de finanțare ale programelor menționate.

În context, echipa CCRM a beneficiat de instruiri pe domenii axate pe auditarea programelor transfrontaliere: fondurile și programele auditate de AAR, fluxul financiar al fondurilor europene în România și auditarea lor, metodologia de eșantionare în auditul operațiunilor, achizițiile publice și riscurile în auditul UE, tratare fraudei și a conflictului de interese de către auditori, etc.

Andrei Munteanu, membru al CCRM, responsabil de activitatea Grupului de auditori ai programelor transfrontaliere, a discutat aspectele de interes comun, în contextul schimbului de experiență în auditarea proiectelor, cu președintele AAR, Lucian Dan Vlădescu.

De asemenea, în cadrul vizitei a avut loc o întrevedere a președintelui Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc cu Andrei Munteanu. Dl Munteanu a salutat inițiativa și deschiderea instituției supreme de audit a României pentru suportul acordat și împărtășirea celor mai bune practici aplicabile activităților de audit aferente programelor transfrontaliere.