logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Sistemul de monitorizare a implementării recomandărilor de audit, prezentat colegilor instituției similare din Azerbaidjan


https://www.ccrm.md/ro/sistemul-de-monitorizare-a-implementarii-recomandarilor-de-audit-prezentat-80_92450.html

Sistemul informațional de monitorizare a implementării recomandărilor de audit a fost prezentat colegilor Curții de Conturi a Republicii Azerbaidjan.

Sistemul informațional de monitorizare a implementării recomandărilor de audit a fost prezentat colegilor Curții de Conturi a Republicii Azerbaidjan.

La solicitarea colegilor din Azerbaidjan, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), la data de 21 iulie curent, în cadrul unei ședințe online, a făcut o prezentare privind sistemul informațional (SI) „Registrul Misiunilor de Audit” (RMA). Sistemul menționat este unicul, de acest fel, în regiune, care permite monitorizarea recomandărilor de audit.

Andrei Munteanu, membru CCRM, a menționat că pentru sporirea eficienței organizării, desfășurării și a monitorizării auditului public extern, CCRM a decis asupra actualizării și modernizării sistemului informațional RMA, care este un instrument eficient pentru organizarea și desfășurarea procesului de monitorizare a implementării recomandărilor de către entitățile auditate. De asemenea, dl Munteanu a informat că SIA este interconectat cu pagina web a CCRM, ceea ce permite informațiilor din sistem cu referire la hotărârile și rapoartele de audit, precum și acțiunile întreprinse de entitățile auditate în vederea implementării recomandărilor de audit să fie  plasate pe pagina www.ccrm.md în compartimentul „Audit/Rapoarte de audit”.

SI RMA este destinat pentru a stoca, a actualiza și a analiza datele despre misiunile de audit efectuate, entitățile auditate, cerințele, recomandările înaintate și executate etc. Acest sistem permite generarea operativă a rapoartelor statistice și analitice, evidența Hotărârilor CCRM și posibilitatea de identificare rapidă a Hotărârilor CCRM al căror termen de executare a expirat, vizualizarea în timp real a informațiilor privind planificarea, inițierea, derularea, finalizarea și monitorizarea executării recomandărilor de audit.

Ca urmare a discuțiilor din cadrul ședinței, colegii Curții de Conturi a Republicii Azerbaidjan au apreciat funcționalitatea sistemului menționat, relatând că intenționează, de asemenea, să implementeze un astfel de instrument TI, care ar facilita monitorizarea implementării recomandărilor și propunerilor înaintate entităților auditate.

Reprezentanții CCRM și-au exprimat deschiderea pentru o conlucrare eficientă cu colegii din Azerbaidjan, în contextul oferirii suportului necesar de preluare și implementare a unui sistem similar în activitatea sa, aliniat la cele mai bune practici în domeniu.