logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Procurorii, sesizați de Curtea de Conturi. Câte cauze penale au fost deschise în urma misiunilor de audit


https://www.ccrm.md/ro/procurorii-sesizati-de-curtea-de-conturi-cate-cauze-penale-82_92504.html

Mai multe cauze penale au fost pornite în urma misiunilor de audit ale Curții de Conturi, fiind vorba în special despre licitații defectuoase și gestionare frauduloasă a banilor publici. Informația se conține în Raportul Curții de Conturi (CCRM) pentu anul 2021, care a fost făcut public astăzi. De altă parte, auditorii anunță că este pentru prima dată în ultimii 4 ani când CCRM a emis avize pozitive pentru toate cele trei bugete.

Mai multe cauze penale au fost pornite în urma misiunilor de audit ale Curții de Conturi, fiind vorba în special despre licitații defectuoase și gestionare frauduloasă a banilor publici.  Informația se conține în Raportul Curții de Conturi (CCRM) pentu anul 2021, care a fost făcut public astăzi. De altă parte, auditorii anunță că este pentru prima dată în ultimii 4 ani când CCRM a emis avize pozitive pentru toate cele trei bugete.

În perioada de raportare, ca urmare a evaluării riscurilor de fraudă și eroare în procesul de administrare a finanțelor și a patrimoniului public, Curtea de Conturi a remis organelor de drept materialele a 13 misiuni de audit, pe marginea cărora au fost pornite 5 cauze penale, s-a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale cu privire la un raport de audit, iar 6 rapoarte de audit se află în proces de examinare.

Cazurile identificate cu prezența indicatorilor de fraudă s-au referit la procesul de achiziționare a echipamentelor pentru realizarea rețelei de radiocomunicații în standard TETRA; achizițiile publice în cadrul sistemului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării; performanțele atinse în cadrul proiectelor finanțate din fondurile externe pentru dezvoltarea agricolă; calcularea și achitarea mijloacelor publice pentru remunerarea unor angajați din domeniile social și de sănătate;  procesul de gestionare a apei, zonelor de protecție, terenului fondurilor apelor și construcțiilor hidrotehnice aferente acestora; gestionarea bugetului și patrimoniului public de către UAT mun. Bălți etc.

Pentru prima dată însă, după al 4-lea an de auditare a situațiilor financiare, Curtea de Conturi a emis opinii de audit „fără rezerve” pentru toate trei bugete, confirmând că executarea distinctă a fiecărui buget prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil.

Concluzia nu înseamnă că totul este perfect în ceea ce priveşte conturile sau că sistemele care stau la baza întocmirii rapoartelor nu au generat erori, menționează CCRM

„Cuantumul acestor erori este sub pragul de materialitate stabilit conform standardelor de audit și, cel mai important, nu produc efecte critice”, se arată în raportul sumar al CCRM.