logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Păduri transformate în „terenuri agricole”


https://www.ccrm.md/ro/paduri-transformate-in-terenuri-agricole-82_92644.html

O casă impunătoare, cu două niveluri, a fost proaspăt „plantată” în coasta pădurii de lângă satul Sociteni, raionul Ialoveni, la nici 20 de km de capitală. De după gardul înalt se văd doar etajul superior și vârfurile copacilor decorativi.

Oficial, această casă este înregistrată la Cadastru drept „construcție agricolă”. În realitate însă este moșia fostului deputat Nae-Simion Pleșca.

Un audit al Curții de Conturi arată că terenul care găzduiește acum proprietatea lui Nae-Simion Pleșca a fost „rupt” din Fondul forestier, printr-un șir de tranzacții suspecte.

În prezent, pe acest teren se înalță o casă cu suprafața de 186 de metri pătrați și o anexă de 51 de metri pătrați. În curte au fost construite o zonă de grătar și o piscină. Oficial însă, gospodăria este înregistrată la Cadastru drept „construcție agricolă, agroindustrială”, fiind amplasată pe un teren care și el are destinație agricolă, nu pentru construcții.

După scenarii similare cazului Pleșca, în ultimii ani, Fondul Forestier al Republicii Moldova a pierdut și alte terenuri, cele mai multe fiind amplasate în preajma Chișinăului, unde prețul unui ar este de câteva mii de euro.