logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Curtea de Conturi a participat la atelierul de lucru, aferent instrumentelor TAIEX și TWINNING


https://www.ccrm.md/ro/curtea-de-conturi-a-participat-la-atelierul-de-lucru-80_92732.html

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la data de 2 martie curent, la atelierul de lucru, aferent instrumentelor de asistență din partea Uniunii Europene în domeniul consolidării capacităților instituționale TAIEX și TWINNING.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la data de 2 martie curent, la atelierul de lucru, aferent instrumentelor de asistență din partea Uniunii Europene în domeniul consolidării capacităților instituționale TAIEX și TWINNING. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Finanțelor, în calitate de punct național de contact pentru programele menționate, cu participarea reprezentanților delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Atelierul de lucru s-a axat pe prezentarea generală a Instrumentelor TAIEX și TWINNING, precum și modalitățile de utilizare a acestora în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și a consolidării capacităților instituționale în acest sens. 

Discuțiile în cadrul evenimentului au fost moderate de către Francisco Lopez-Menchero, Șef adjunct DG NEAR/C3 (departamentul responsabil de coordonarea TWINNING și TAIEX la nivelul UE), Comisia Europeană, care a prezentat detalii despre aceste instrumente, inclusiv oportunitățile pentru Republica Moldova, modalitatea de utilizare, procedurile de pregătire și depunere a solicitărilor. 

Menționăm că, TAIEX și TWINNING sunt instrumente de consolidare a instituțiilor UE, gestionate de Direcția generală politica europeană de vecinătate și negocierile privind extindere a Comisiei Europene. TAIEX este conceput să ofere asistență pe termen scurt administrațiilor publice. Experții TAIEX sunt voluntari din partea administrațiilor publice ale statelor membre ale UE, care își împărtășesc experiența în privința aplicării legislației UE.

TWINNING este o modalitate de cooperare instituțională utilizată de UE, prin care administrațiile publice din țările UE își împărtășesc experiența cu administrațiile publice din țările partenere sau beneficiare. Suportul oferit prin intermediul proiectelor TWINNING este utilizat ca modalitate de modernizare a capacității în administrațiile publice prin formarea personalului, sprijinirea reorganizării structurale, susținerea reformelor sectoriale ale țărilor partenere în ceea ce privește administrația publică și sprijinirea apropierii legislative de Uniunea Europeană.