logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Certificarea angajaților Curții de Conturi


https://www.ccrm.md/ro/certificarea-angajatilor-curtii-de-conturi-80_92148.html

Certificarea auditorilor stagiari în activitatea de audit public extern contribuie la consolidarea poziției profesionale a instituției supreme de audit prin formarea unui corp calificat de angajați.

Certificarea auditorilor stagiari în activitatea de audit public extern contribuie la consolidarea poziției profesionale a instituției supreme de audit prin formarea unui corp calificat de angajați.

În acest sens, astăzi 7 decembrie, în incinta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a fost organizată proba de evaluare pentru auditorii publici stagiari.

Scopul certificării auditorilor publici a fost de a fortifica și evalua competențele profesionale, în vederea asigurării realizării misiunilor de audit public extern în conformitate cu standardele profesionale, cerințele legale şi de reglementare aplicabile.

Testarea cunoștințelor a finalizat procesul de instruire, care a fost desfășurat prin programe de instruire, organizate în module de bază, axate pe calificare profesională în domeniul auditului public: tehnologii informaționale, cadrul legal aferent activității de audit public extern, contabilitate și raportare financiară, audit public extern. 

Menționăm că, instituția supremă de audit a Republicii Moldova urmează să-și creeze o schemă de certificare unică în felul său în context național, care se va baza pe Standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit aplicate, precum și bunele practici internaționale.

Astfel, Curtea de Conturi continuă implementarea schemei de certificare a personalului cu atribuții de audit public, cu oportunitatea extinderii acesteia și includerii ulterioare a etapelor de certificare pe tipuri de audit (audit financiar, al conformității și audit al performanței), fiind edificat treptat un sistem complet de asigurare a calificării profesionale a angajaților cu atribuții de audit.

Certificarea angajaților CCRM va contribui la creșterea credibilității activității instituției supreme de audit în societate, sporirea nivelului de calificare a auditorului și va întări prestigiul profesiei de auditor public extern.