logo

Curtea de Conturi a Republicii Moldova

Auditul mediului, discutat de Curtea de Conturi în cadrul întrunirii internaționale


https://www.ccrm.md/ro/auditul-mediului-discutat-de-curtea-de-conturi-in-cadrul-80_92592.html

În perioada 29-30 noiembrie 2022, auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), responsabilii de auditul mediului, au participat la întrunirea anuală a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (WGEA EUROSAI), cu tematica „Protecția mediului în timpurile turbulente”.

În perioada 29-30 noiembrie 2022, auditorii Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), responsabilii de auditul mediului, au participat la întrunirea anuală a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (WGEA EUROSAI), cu tematica „Protecția mediului în timpurile turbulente”.

Contribuția Curții de Conturi la acest capitol este una primordială, prin contribuția la responsabilizarea guvernării privind protecția mediului si implementarea tehnologiilor inovaționale în scopul diminuării poverii asupra resurselor naturale, astfel contribuind la dezvoltarea durabilă – obiectiv al Agendei ONU 2030.

În context, Curtea de Conturi participă în audituri cooperative cu alte instituții supreme de audit (ISA) din țările membre europene, abordând problemele comune ale mediului și realizând audituri în domeniile calității apelor, aerului și problemelor deșeurilor din plastic.

Această întrunire a evidențiat încă odată importanța ISA, care dețin pârghii de a evalua metodele de protecție a mediului, în special în timpurile actuale de turbulență, când influența factorilor negativi asupra mediului este o problemă stringentă.

Schimbările climatice își intensifică tempoul, generând dezastre tot mai mari în natură cu efecte periculoase asupra calității apei, solului și aerului. Dezordinea în mediu crește (defrișările, eroziunile de teren, afectarea filtrării apelor subterane, gestionarea proastă a deșeurilor, inundațiile, secetele) și preocupările pe aspectele ecologice rămân în umbră.

În următorul deceniu, Europa va trebui să facă față unor provocări fără precedent în materie de mediu și climă, dar și să stimuleze redresarea în urma impactului economic și social al pandemiei de COVID-19.

Pactul verde european și măsurile asociate de stimulare a unei redresări verzi dau dovada ambițiilor pe care le au Uniunea Europeană și țările europene pentru a face față acestor provocări, prin stabilirea de obiective pe termen lung cu ținte concrete și prin crearea unor noi instrumente financiare. Agenția Europeană de Mediu și Rețeaua sa europeană de informare și observare își dezvoltă în prezent strategia comună -Strategia AEM–Eionet 2021–2030, care a identificat o serie de activități ce prevăd eforturi suplimentare pentru a aduce factorilor de decizie și publicului cele mai recente cunoștințe bazate pe știință și tehnologii. Acest deceniu va juca un rol crucial în definirea și direcționarea drumului Europei către durabilitate.

 Luând în considerație planurile strategice ambițioase de viitor, Curtea de Conturi are rolul important de a realiza audituri, atât la nivel național, cât și internațional, prin care să identifice riscurile și problemele din domeniul mediului, cauzele acestora și să propună guvernării soluții de înlăturare a impedimentelor existente, inclusiv și în contextul practicii internaționale.