Actualizat: Joi, 28 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Numărul documentelor electronice a crescut într-un an cu circa 4650

În anul 2021, prin intermediul Sistemului informațional automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) au fost eliberate 25 777 de acte permisive și notificări privind inițierea activității de comerț.

Într-un an, numărul de acte eliberate prin acest portal a crescut cu circa 4650Datele se conțin în raportul auditului performanței măsurilor întreprinse și resurselor investite în implementarea SIA GEAP, examinat, astăzi, de Comisia de control al finanțelor publice, transmite Știri.md

Reprezentanții autorităților vizate în raportul de audit nu au putut oferi date privind numărul de acte permisive eliberate în mod clasic. În opinia vicepreședintelui Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, atât timp cât nu se cunoaște cu exactitate acest indicator, nu poate fi evaluat progresul. ”Atunci când vorbim despre eficiența unui sistem, mai ales a unui sistem IT, trebuie să cunoaștem nivelul de penetrare a acestuia în rândul utilizatorilor. Or, scopul final este de a minimaliza interacțiunea antreprenorului, cetățeanului simplu cu instituțiile statului”, a punctat deputatul.

Auditul, efectuat de Curtea de Conturi, a relevat anumite progrese în implementarea SIA GEAP de către autoritățile emitente de acte permisive. Totodată, există o reticență în utilizarea acestuia, iar deficiențele constatate sunt determinate de mai mulți factori. Printre ei – controlul insuficient din partea autorităților responsabile, managementul insuficient al riscurilor, inclusiv al riscurilor de securitate a datelor, lipsa capacităților interne de a acorda suport utilizatorilor ș.a.

Reprezentații autorităților vizate în raportul de audit au asigurat că sunt determinați să implementeze recomandările în termenele indicate, multe din ele fiind deja realizate. Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a subliniat că deputații vor susține toate propunerile de îmbunătățire a actelor legislative care reglementează procesul de eliberare a actelor permisive, pentru a minimaliza birocrația și a asigura un mediu confortabil agenților economici.

Achiziția serviciilor pentru implementarea SIA GEAP a fost efectuată în perioada anilor 2016-2020. Costul total al acestuia, la situația din 2021, a depășit 16 milioane de lei. Proiectul a fost finanțat din creditul Băncii Mondiale. Pentru menținerea sistemului, pe parcursul anului 2021, au fost efectuate cheltuieli din bugetul de stat în sumă de circa 95 de mii lei.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY