Actualizat: Sîmbătă, 20 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

La ”Moldovagaz” nu a fost asigurată o gestiune transparentă și conformă, se arată în raportul Curții de Conturi

Moldovagaz are o gestiune economico-financiară netransparentă. Este una dintre constatările auditorilor, care au prezentat astăzi în Parlament un raport elaborat d Curtea de Conturi.

Utilizarea mijloacelor circulante pentru efectuarea unor investiții și cheltuieli netransparente, neproductive, economic neargumentate și nejustificate au împiedicat diminuarea datoriilor față de compania rusească „Gazprom”. Este principala constatare care se regăsește în raportul de audit al Curții de Conturi. De exemplu, ”Moldovagaz” a cheltuit pentru construcția sediului de pe str. Pușkin aproximativ 500 de milioane de lei, în timp ce costul estimat inițial al sediului era de 230 de milioane lei. ”Majoritatea documentelor aferente construcției au dispărut sau au fost distruse”, se mai arată în document. Totodată, în perioada 2014-2021, au fost înregistrate două miliarde lei pierderi în rețea, dintre care 900 de milioane de lei au fost acceptate de regulator. Membrii Curții de Conturi au declarat că, deși în ultimii trei ani se atestă ”o eficientizare a cheltuielilor”, acestea sunt insuficiente.

SERGIU ȘTIRBU, membru al Curții de Conturi: "În perioada 2011-2021, din totalul investițiilor capitale realizate de întreprinderile din sistemul gazelor naturale, de aproximativ 3,6 miliarde de lei, investițiile în valoare de 815 milioane de lei au fost considerate și apreciate de către ANRE ca neplanificate, nejustificate, conform și pe deplin."

Membrul Curții de Conturi a precizat că ”Moldovagaz” a cheltuit pentru construcția sediului de pe strada Pușkin aproximativ 500 de milioane de lei.

SERGIU ȘTIRBU, membru al Curții de Conturi: "În anul 2005, Moldovagaz planifica alocarea până la 63 milioane lei pentru lucrările de proiectare și construcție, în anul 2006, a fost costul de 230 de milioane de lei, în anul 2013, documentele proiectului au fost modificate prin majorarea suprafeței construcției până la 13,5 mii metri pătrați, însă suma finală a costurilor nu a fost elaborate și prezentată de către proiectant în corespundere cu cadrul prevederilor de reglementare."

Auditorii s-au ciocnit de probleme în elaborarea acestui raport, așa cum multe documente au fost distruse, spune Sergiu Știrbu.

SERGIU ȘTIRBU, membru al Curții de Conturi: "Lipsa unor documente ca rezultat a distrugerii acestora, conform legislației în vigoare aferente perioadei până în anul 2016, ridicarea de către oamenii legii a unor documente aferente investițiilor și procedurilor de achiziții, lipsa accesului la documentele economico-financiare, aferente întreprinderilor din stânga Nistrului, fondate de Moldovagaz, necontrolate de aceasta."

Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în plen că toate documentele de care dispune compania au fost oferite echipei de audit. Acesta spune că și el a aflat acum că există o încăpere la Chișinău-Gaz, sigilată, în care se păstrau documentele. Cât despre construcția sediului din strada Pușkin, Ceban spune că în septembrie 2019 au fost sesizate instituțiile de drept pentru elucidarea circumstanțelor.

După audierea raportului Curții de Conturi, Guvernul va demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde de lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Guvern în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Mai exact, această sumă urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice. Decizia se conține într-un proiect de hotărâre adoptat de Parlament. Executivul trebuie să efectueze reinventarierea patrimoniului depus de Guvern în calitate de cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și să determine patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de „Gazprom”.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY