Actualizat: Sîmbătă, 20 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Întrevedere privind evaluarea implementării obiectivelor SNIA 2017-2020

  • 18.05.2022
  • 1171

Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și echipa Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), s-au întrunit astăzi, 18 mai, pentru a discuta implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020 (SNIA).

Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi, a informat despre progresele înregistrate de CCRM pe domeniile de responsabilitate, în calitate de instituție-pilon vizată în Strategie (Pilonul V al SNIA).  Obiectivul pilonului al V-lea este consolidarea capacităților Curții de Conturi de prevenire a corupției în domeniul administrării resurselor financiare și al utilizării patrimoniului public, precum și al asistenței financiare externe, prioritățile fiind: transparența Curții de Conturi; impactul activității de audit.

În contextul indicatorilor de rezultat, reprezentanții CCRM au relatat despre evaluările externe ale CCRM, inclusiv despre evaluarea colegială internațională (peer review), precum și despre raportul Băncii Mondiale privind calitatea rapoartelor de audit. De asemenea, evaluatorii au fost informați despre conlucrarea cu părțile interesate în contextul asigurării transparenței și impactului, inclusiv cu comisia parlamentară de profil, organele de drept, societatea civilă etc.

Menționăm că, CAPC a fost selectat să asigure evaluarea gradului de realizare și a impactului SNIA și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, în cadrul unei competiții publice organizate de Proiectul „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova” implementat de GIZ Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și al Uniunii Europene.

În context, evaluatorii organizează întrevederi cu reprezentanții instituțiilor responsabile de implementarea SNIA, inclusiv CCRM, precum și cu reprezentanții societății civile. Acest exercițiu urmează să contribuie la evaluarea de o manieră obiectivă și imparțială a gradului de atingere a obiectivelor generale și specifice ale SNIA.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY