Experții Programului de Dezvoltare a Capacității Globale pentru Achiziții Publice Durabile și reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) s-au întrunit într-o ședință online la data de 10 iunie.
Managerul de proiect, Elinor Nippard, experții Olena Maslyukivska și Serghei Merjan au prezentat detalii privind programul și au accentuat importanța auditului public extern pentru gestionarea eficientă și eficace a finanțelor publice și a proprietății statului, precum și rolul-cheie al Curții de Conturi în creșterea eficienței și a răspunderii în procesul de achiziții publice în Moldova.
Asigurarea durabilității achizițiilor publice este unul din obiectivele strategice ale țării, asumate prin aprobarea Programului național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru anii 2023 – 2026, a remarcat Tatiana Șevciuc, Președinta Curții de Conturi. Instituția Supremă de Audit va împărtăși expertiza sa de audit privind problemele sistemice care persistă în domeniul achizițiilor publice, precum și va acorda suportul necesar experților pentru derularea cu succes a proiectului, a informat Președinta instituției.
Programului de Dezvoltare a Capacității Globale pentru Achiziții Publice Durabile este implementat din 2021, cu suportul Agenției Suedeze de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (Sida). În cadrul lansării noii etapă de implementare a proiectului, vor fi vizate trei țări din Europa de Est: Moldova, Ucraina și Georgia.
Implementarea Agendei 2030 a dus la creșterea interesului față de achizițiile publice durabile ca modalitate de asigurare a faptului că politicile și practicile de achiziții generează beneficii pentru mediu, societate și economie. Obiectivul programului este ca achizițiile publice durabile să fie utilizate ca instrument strategic pentru dezvoltarea durabilă și realizarea Agendei 2030. Acesta va funcționa prin parteneriat cu organizații publice și alte părți interesate care doresc să implementeze inițiative care promovează utilizarea achizițiile publice durabile, cu obiective mai largi legate de eficiența resurselor, schimbările climatice, responsabilitatea socială și reziliența economică.