Actualizat: Joi, 25 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Experiența CCRM privind analiza riscurilor și conlucrarea cu părțile interesate, partajată în cadrul atelierului internațional

  • 05.04.2023
  • 1076

Aspectele programării strategice a auditului, implicarea părților interesate la toate etapele auditului și atingerea impactului activității instituției supreme de audit (ISA) au fot puse în discuție, la data de 4 aprilie curent, în cadrul atelierului organizat de Curtea de Conturi a Regatului Țărilor de Jos în orașul Haga. 

Atelierul a fost deschis de Barbara Joziasse, Vice Auditorul General al Curții de Conturi a Regatului Țărilor de Jos, care a accentuat importanța gândirii strategice pentru generarea impactului activității de audit al ISA și beneficiul generat de schimbul de bune practici în acest context. 

Evenimentul  se încadrează în activitățile proiectul „Programare strategică”,  Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) fiind selectată să participe la acest proiect, de rând cu alte câteva instituții supreme de audit din cadrul EUROSAI: Armenia, Bosnia si Herțegovina, Georgia, Macedonia de Nord, România și Ucraina. 

Atelierul organizat este o continuare a activităților de schimb de experiență și preluare a bunelor practici între ISA participante, fiind orientat spre discutarea aspectelor metodologiei de abordare de proiect pentru programarea strategică eficientă a auditului. O atenție specială a fost acordată partajării practicelor existente în cadrul instituțiilor supreme de audit privind modalitățile de implicare a părților interesate la diferite etape a auditului, pentru a atinge impactul scontat al activității.

Reprezentanții CCRM au relatat despre experiența instituției în analiza riscurilor și impactul acesteia asupra abordării universului de audit în procesul selectării tematicelor incluse în planurile de audit, instrumentele și tehnicile utilizate în acest scop. De asemenea, au fost partajate practicile Curții de Conturi de implicare a părților interesate interne, naționale și externe la toate etapele auditului, aspectele de promovare și factorii care influențează sporirea impactului activității ISA.

Menționăm, că scopul proiectului este promovarea cooperării și schimbul de experiență între instituțiile omoloage cu privire la programarea strategică a auditului. În context, în anul 2022 au fost organizate 4 ateliere online de schimb de experiență și instruire pe următoarele tematici: dezvoltarea unui plan strategic multianual, cu accent pe impact; analiza riscurilor, stabilirea priorităților strategice, maximizarea impactului auditului asupra cetățenilor; orientarea externă, implicarea părților interesate, cetățenilor și societății civile în selecția auditului strategic, raportarea rezultatelor pentru a spori impactul; asigurarea și consolidarea impactul auditului în timpul ciclului de audit sau după raportarea ulterioară.
 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY