Actualizat: Joi, 08 Iunie 2023
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Emiterea actelor permisive în domeniul mediului, în atenția Comisiei de control al finanțelor publice

Procedura de emitere a actelor permisive în domeniul mediului, pe parcursul anului 2021, s-a realizat cu abateri de la cadrul normativ. Iar deficiențele constatate au fost cauzate de factorul uman, dar și de insuficiența controalelor manageriale aferente etapelor de emitere a actelor. Acestea sunt concluziile raportului de audit, prezentat de Curtea de Conturi membrilor Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice.

În urma controlului de audit realizat, au fost prezentate 22 de recomandări. Una din cele mai importante este revizuirea cuantumului salariului minim aplicat la calcularea prejudiciilor. ”Sumele prejudiciilor calculate pentru daunele cauzate mediului sunt simbolice și nu acoperă resursele necesare pentru refacerea acestor daune”, argumentează autorii raportului.  

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, urmare a recomandărilor înaintate au fost inițiate activități pentru a îmbunătăți tot procesul de eliberare a actelor permisive, la nivel instituțional și legislativ. ”Vom depune eforturi pentru a implementa recomandările Curții de Conturi în termenul stabilit. Ne dorim ca cetățenii să aibă parte de un serviciu de calitate”, a asigurat secretarul general al Ministerului Mediului, Igor Pșenicinîi.

Membrul Comisiei de control al finanțelor publice, Zinaida Greceanîi, a exprimat opinia că numărul prea mare de acte permisive îngreunează activitatea agenților economici, iar eficiența încasării sumelor prejudiciilor calculate lasă de dorit. Deputata a exemplificat, în baza datelor din raport, că pe parcursul unui an de zile au fost eliberate 94617 acte permisive, au fost calculate prejudicii cauzate mediului în sumă de 897,2 milioane de lei, din care au fost achitate doar 6,1 milioane de lei sau 0,7%.

Vicepreședintele Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, a menționat că sistemul existent este ineficient, pe când cetățenii așteaptă servicii clare, rapide, calitative, cu maxim confort în procesul de obținere a actelor permisive, se arată în comunicat.

Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a mulțumit Curții de Conturi pentru că a ajutat la identificarea problemelor care au persistat în emiterea actelor permisive în domeniul mediului.  Deputata a subliniat că Paramentul este deschis pentru toate propunerile ministerului mediului, altor instituții relevante în scopul perfecționării cadrului legislativ și normativ.  

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY