Actualizat: Vineri, 19 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Discuții privind problemele sistemice în gestionarea fondurilor publice de către autoritățile administrației publice locale

  • 07.12.2022
  • 913

La 6 decembrie 2022 în primăria Căușeni s-a desfășurat o discuție publică la subiectul „Deficiente în activitatea APL identificate in cadrul auditurilor Curții de Conturi”. La eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale (APL) și organizațiilor neguvernamentale din localitățile raionului Căușeni.

Evenimentul a  fost organizat in comun de către Transparency International – Moldova si Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM). Aurelia Usatîi, auditoare publică principală a informat participanții despre rolul, mandatul,  specificul activității Curții de Conturi, precum și despre problemele tipice identificate în activitatea autorităților administrației publice locale în cadrul misiunilor de audit și modalitățile de prevenire a acestora.

În cadrul discuției s-a atras atenția, în special, asupra abaterilor în procesul de inventariere a patrimoniului public din proprietatea APL, neregulilor identificate în evaluarea în scopuri fiscale a bunurilor imobile, deficiențelor în planificarea, desfășurarea și monitorizarea achizițiilor publice. Participanții au apreciat activitatea drept una informativă și utilă în perspectiva îmbunătățirii procesului de utilizare a mijloacelor financiare și gestionare a patrimoniul public în APL.

Reprezentanții APL au remarcat necesitatea continuării unor asemenea întruniri pentru a putea discuta mai detaliat despre particularitățile evidenței mijloacelor fixe si investițiilor, planificarea și realizarea achizițiilor publice, organizarea procesului de alimentare a copiilor în instituțiile de învățământ s.a.

În cadrul evenimentului, participanții au propus o serie de subiecte pe care ar dori să le discute în viitor: digitalizarea datelor în APL, managementul instituțiilor publice la nivel de APL, asigurarea accesului la datele publice, tratarea conflictelor de interese în serviciul public, integritatea funcționarilor de stat, rezultatele auditului Guvernului etc.

Activitatea a fost realizată  în cadrul proiectului "Mobilizarea societății civile pentru monitorizarea și sesizarea asupra integrității instituțiilor statului și activităților anticorupție în Moldova" implementat de Transparency International – Moldova cu suportul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY