Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Discuții privind prioritățile din agenda europeană a Republicii Moldova

  • 14.07.2022
  • 1227

Marian Lupu, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la evenimentul public online „Moldova - țară candidată: Pașii următori spre deschiderea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană”, organizat la data de 13 iulie de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) în parteneriat cu Expert-Grup și alte organizații ale societății civile.

Scopul evenimentului a fost de a pune în discuție prioritățile și pașii ce urmează să fie întreprinși de autorități la nivel național, în dialog cu UE, precum și cooperarea cu societatea civilă pentru avansarea spre deschiderea negocierilor de aderare. La discuții au participat reprezentanții instituțiilor publice naționale și ai organizațiilor neguvernamentale.

Menționăm că tematica evenimentului are o importanță strategică pentru Republica Moldova, în contextul acordării statutului de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. Noul statut stabilește un șir de priorități strategice pe calea îndeplinirii condițiilor pentru statele candidate, setate de Comisia Europeană.

În acest proces, Curtea de Conturi și-a stabilit clar prioritățile pentru consolidarea auditului public extern, priorități derivate din capitolul 32 al Chestionarului UE, completat în procesul acordării statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, precum și din rezultatele evaluării performanței cheltuielilor publice și a responsabilității financiare (PEFA). Aceste priorități se regăsesc, de asemenea, în Strategia de dezvoltare a Curții de Conturi pe perioada 2021-2025 și în alte documente care ghidează activitatea instituției supreme de audit.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY