Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Delegația Curții de Conturi, în vizită la Ministerul Afacerilor Externe al Suediei și la Sida

  • 16.12.2022
  • 1345

Consolidarea auditului public extern în Republica Moldova și progrese instituției supreme de audit în contextul agendei europene au fost discutate în cadrul întrevederii Președintelui Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), Marian Lupu cu Șeful Departamentului pentru Europa de Est din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Suediei, Bjorn Linderfalk.   

Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei delegației CCRM la MAE al Suediei, organizate astăzi, 16 decembrie, de către Oficiul Național de Audit al Suediei (ONAS), în contextul Proiectului de cooperare dintre ONAS și CCRM.

Marian Lupu a informat oficialul suedez despre succesele înregistrate de Curtea de Conturi în procesul de reformare și aliniere la rigorile Standardelor internaționale de audit ale organizației de profil INTOSAI, precum și despre aportul valoros, adus în acest proces de către ONAS – partenerul de dezvoltare al CCRM, care acordă suport instituției în ultimii 15 ani.

Președintele CCRM a vorbit despre recenta evaluare internațională „peer review” a Curții de Conturi și despre înalta apreciere a rezultatelor acesteia din partea donatorilor și partenerilor externi, inclusiv din partea Comisiei Europene.

Un alt subiect abordat în cadrul discuțiilor a fost provocările cu care se confruntă CCRM în procesul de consolidare instituțională, printre aceste fiind menționate fluctuația cadrelor, posibilitatea redusă de motivare financiară a acestora, dificultățile în asigurarea independenței instituției, în special a celei financiare etc.  

Bjorn Linderfalk a asigurat de susținerea eforturilor de consolidare a instituției supreme de audit din Republica Moldova, apreciind înalt performanțele CCRM. De asemenea, oficialul suedez a accentuat importanța continuării cooperării celor două ISA în cadrul relațiilor de parteneriat și suport pentru dezvoltare, instituite de-a lungul anilor.

O altă întrevedere importantă a avut loc astăzi la sediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida). Marian Lupu, Președintele CCRM și Christina Danielsson au discutat despre suportul și contribuția Sida în dezvoltarea Republicii Moldova, în cadrul finanțării de programe ce țin de administrația publică, societatea civilă, creșterea economică și dezvoltarea socială.

Dl Lupu a informat despre obiectivele strategice ale CCRM în contextul aspirațiilor Republicii Moldova de aderare la UE, progresul înregistrat, problemele și necesitățile de consolidare a capacităților instituției. De asemenea, participanții la discuții au vorbit despre suportul acordat de Oficiul Național de Audit al Suediei în procesul de dezvoltare a CCRM și intențiile de continuare a relațiilor de cooperare.

Menționăm că întrevederile au fost organizate în contextul ședinței Comitetului de coordonare a Proiectului de cooperare dintre CCRM-ONAS, organizată în Stockholm, Suedia, în perioada 15-16 decembrie curent.

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY