Actualizat: Joi, 25 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a participat la prezentarea studiului privind clientelismul politic în gestionarea fondurilor publice

  • 16.11.2021
  • 2470

Corupția, clientelismul politic și capacitatea scăzută a autorităților publice de a răspunde în mod adecvat necesităților cetățenilor sunt factori care, în continuare, determină nivelul scăzut de dezvoltare a Republicii Moldova.

Sunt câteva subiecte abordate în cadrul prezentării studiului „Clientelismul politic și investițiile publice locale: evidență, riscuri și soluții”, la care au participat și reprezentanți ai Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

Evenimentul a fost organizat de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Fundația Konrad Adenauer și Centru de Studii Est Europene (EESC, Lituania), la data de 16 noiembrie curent.

De asemenea, evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, și ai societății civile.

Scopul documentului a fost de a identifica fenomenul de clientelism politic în cadrul alocațiilor financiare de la nivelul central către autoritățile publice locale și de a evalua impactul acestuia atât la nivel agregat, cât și la nivel individual, pe diferite tipuri de fonduri. Potrivit acestei ediții a studiului, alocarea surselor bugetare de la nivel central către cel local pe criterii politice continuă să fie o practică obișnuită, după cum relevă Bugetul de Stat pe anul 2021. Participanții la eveniment au abordat mai multe subiecte privind amploarea fenomenului clientelismului politic în perioada 2018-2021 și reformele posibile pentru implementare pentru a soluționa aceste probleme, etc.

Menționăm că, ediția actualizată a studiului privind clientelismul politic în gestionarea fondurilor publice a fost elaborată în cadrul proiectului „Informează, abilitează și acționează! Societatea civilă pentru o mai bună guvernanță bugetară în Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer și implementat de  „Expert-Grup”, IPRE și EESC, Lituania.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY