Actualizat: Vineri, 29 Martie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

Curtea de Conturi a confirmat că ofițerii CNA investighează abaterile în activitate admise de compania Moldovagaz

Raportul de audit al Curții de Conturi la ”Moldovagaz”, în care sunt constatate abateri grave de la normele legale, pierderi de circa două miliarde lei și prejudicii pentru cetățeni, este investigat acum de Centrul Național Anticorupție. Asta după ce Curtea de Conturi a remis raportul de audit Procuraturii Generale, Parlamentului, Președinției, Guvernului și altor instituții, cărora le-a cerut să ia atitudine.

Într-un răspuns al Curții de Conturi pentru jurnalistul Vitalie Călugăreanu se arată că Centrul Național Anticorupție examinează abaterile constate în raportul de audit al activității Moldovagaz, după ce ofițerii CNA au fost sesizați de Procuratura Generală. În document se arată că CNA efectuează un complex de măsuri pentru investigarea tuturor circumstanțelor și acumularea probatoriului necesar privitor la constatările raportului de audit.

Confirmarea demarării investigației asupra activității Moldovagaz vine la aproape două luni după ce Curtea de Conturi a prezentat public raportul de audit al companiei moldo-ruse. Printre constatările Curții de Conturi sunt investițiile nefundamentate de Moldovagaz și neacceptate de ANRE în scopuri tarifare de 815 milioane lei, cheltuieli dubioase, datorii inexistente invocate de Gazprom și pierderi de două miliarde de lei în perioada 2011-2021. Auditul a mai arătat că Moldovagaz și-a construit un sediu pentru care a cheltuit dublu decât s-a estimat inițial, iar facturile aferente construcției au dispărut.

În raportul Curții de Conturi se mai arată că datoria de circa 700 de milioane de dolari, invocată de Gazprom către malul drept al Nistrului, este supusă unui „mare risc de neveridicitate”. Asta pentru că nu au fost semnat acte de verificare a datoriilor din perioada 1994-1997 și din 2005-2016, așa cum prevede legea contabilității. Anume în aceste perioade au și fost acumulate cele mai multe pretinse datorii.

Amintim că în cadrul audierilor din Parlament a raportului de audit, organizate marți, 24 ianuarie, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că majoritatea neconformităților înregistrate de auditori vizează perioada până a veni el în funcție, adică până în 2019. Totuși, acesta a precizat că unele probleme ar fi fost remediate.

 

 

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY