Actualizat: Sîmbătă, 20 Aprilie 2024
Curtea de Conturi a Republicii Moldova
RO RU EN

„Investiții neconforme și dubioase” efectuate de SA „Moldovagaz”. Parlamentul a luat act de raportul de audit al conformității asupra cheltuielilor și investițiilor realizate de întreprinderile de gaze naturale

Parlamentul a luat act de raportul de audit al conformității asupra cheltuielilor și investițiilor capitale la întreprinderile de gaze naturale cărora le-au fost impuse obligații de serviciu public, precum și la întreprinderile înrudite, cum sunt definite în Legea cu privire la gazele naturale, inclusiv la cele deținute indirect.

Hotărârea adoptată de Parlament prevede un șir de acțiuni pentru remedierea deficienților identificate în rezultatul auditului. Astfel, Guvernul va demara procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de Guvernul R. Moldova în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Mai exact, această sumă urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice.

De asemenea, hotărârea prevede că Executivul trebuie să efectueze reinventarierea patrimoniului depus de Guvern în calitate de cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și să determine patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de „Gazprom”. Suplimentar, conform Parlamentului, vor fi întreprinse acțiunile necesare pentru suspendarea dreptului de vot al acțiunilor SA „Moldovagaz” aferente patrimoniului retras de către acționarul din stânga Nistrului a R. Moldova, în caz de neasigurare în termeni proximi a restabilirii controlului SA „Moldovagaz” asupra patrimoniului situat în partea stângă Nistrului. 

Totodată, va fi evaluată activitatea reprezentanților Guvernului în Consiliul de Observatori și în Consiliul de Administrație ale „Moldovagaz”. Guvernul trebuie să depună demersurile necesare față de Procuratura Generală pentru a fi recunoscut ca parte vătămată în  cauzele penale intentate, aferente prejudicierii întreprinderilor din sistemul Societății pe Acțiuni „Moldovagaz”, susțin reprezentanții Parlamentului.

„Hotărârea adoptată de Parlament mai prevede eficientizarea activității rețelelor de distribuție a gazelor din subordinea „Moldovagaz” prin asigurarea aprobării fuziunii celor 12 întreprinderi de distribuție. De asemenea, este prevăzută aprobarea și aplicarea unui plan de acțiuni de reducere în continuare a pierderilor gazelor în rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Ministerul Energiei va demara, în comun cu Agenția Proprietății Publice, procedura de recunoaștere/înregistrare ca proprietate de stat a rețelelor de gaze fără proprietar și transmiterea celor în proprietatea statului.

Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Agenția Națională de Reglementare în Energetică, în scopul diminuării adaosurilor comerciale ale mărfurilor procurate prin intermediari, vor analiza cadrul normativ aferent reglementării achizițiilor în sectorul energetic și vor propune mecanismele necesare pentru asigurarea efectuării achizițiilor direct de la producătorii bunurilor, aflați peste hotarele R. Moldova”, anunță Legislativul.

În urma auditului efectuat de Curtea de Conturi, s-au făcut constatări care trezesc îngrijorări asupra activității în perioada 2011-2021. Auditorii constată vulnerabilitatea majoră pentru securitatea energetică a R. Moldova pe care a reprezentat-o SA „Moldovagaz” de-a lungul timpului. În document se arată că datoriile invocate de „Gazprom” se lovesc de neveridicitate. 

„În rezultatul auditului efectuat, s-a constatat că unele activități, procese și proceduri, precum și tranzacții concepute de SA „Moldovagaz” și persoanelor responsabile de guvernanță nu au întrunit în totalitate criteriile de conformitate care guvernează acest holding. În perioada 2011-2021, din totalul investițiilor capitale realizate de întreprinderile din sistemul gazelor naturale de circa 3,6 miliarde de lei, investițiile în valoare de 815 milioane de lei au fost considerate și apreciate de către ANRE ca neplanificate, nefundamentate și nejustificate, fiind aplicate neconform criteriilor de evaluare și respectiv nu au fost acceptate în scopul recuperării prin tarif.

Un exemplu elocvent al investițiilor efectuate în lipsa surselor de recuperare a costurilor o reprezintă investițiile capitale pentru construcția clădirii de tip oficiu a SA „Moldovagaz” din municipiul Chișinău, strada Pușkin 64, care au fost permanent în creștere. Astfel, în anul 2005, SA „Moldovagaz” planifica alocarea până la 63 milioane de lei pentru lucrările de proiectare și construcția clădirii. În anul 2006, în baza documentației de proiect a fost determinat costul orientativ al construcției de 230 milioane de lei. În anul 2013, documentația de proiect a fost modificată prin majorarea suprafeței construcției până la 13,5 mii metri pătrați, însă divizul general ajustat al costurilor finale nu a fost elaborat și prezentat de către proiectant în corespundere cu prevederile cadrului de reglementare. În final, în 2018 valoarea investițiilor suportate a constituit 445 milioane de lei, fără TVA (…)”, a declarat membrul Curții de Conturi, Sergiu Știrbu, în plenul Parlamentului.

De asemenea, este identificat faptul unor „investiții neconforme și dubioase majore” efectuate de „Moldovagaz”. Auditul a mai arătat existența pierderilor în rețea care au dus inclusiv la majorarea tarifului pentru cetățeni. O altă constatare ține de diminuarea artificială a cotei părți a Guvernului R. Moldova în SA „Moldovagaz”.

reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY