Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului

Sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului

Mai 14, 2019 accesari 1777

 

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la sesiunea de primăvară a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului (EUROSAI WGEA), găzduit de Oficiul de Audit al Republicii Cipru în perioada 7-8 mai 2019 în or. Kalopanayiotis, Cipru.

Sesiunea de primăvară a fost organizată pentru a discuta despre tendințele și rolul instituțiilor supreme de audit (ISA) în trecerea de la metoda tradițională de colectare și depozitare a deșeurilor la economia circulară și prevenirea deșeurilor.

La eveniment au participat reprezentanți ai ISA din 22 de țări, precum Albania, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Macedonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, precum și reprezentanți ai Curții de Conturi Europene.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova la acest eveniment a fost reprezentată de Tatiana Vozian, șef interimar Direcție generală și Natalia Apostol, auditor principal, membri ai Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului.

În cadrul conferinței au luat cuvânt experți în domeniul managementului deșeurilor și economiei circulare din cadrul ISA din Cipru, Estonia, Slovenia, Belgia, Polonia etc.

În opinia experților, o modalitate eficientă de a reduce consumul de resurse naturale și a dimensiunii amprentei ecologice este reciclarea deșeurilor generale și întoarcerea lor în circuitul economic sub formă de noi resurse.

O atenție sporită s-a acordat deșeurilor din plastic. Poluarea cu plastic este o problemă globală. Plasticul are un potențial înalt de reciclare și reutilizare pentru a fi inclus în contextul economiei circulare.

În cadrul sesiunii a fost abordată și problema mișcării transfrontaliere a deșeurilor. În Europa aspectele privind controlul trans­portului transfrontalier al deșeurilor periculoase și a eliminării acestora sunt reglementate de Convenția Basel, la care Republica Moldova este parte din 1998.

Întrunirea anuală a grupului WGEA EUROSAI urmează să aibă loc în luna octombrie curent, în or. Luxemburg, care va fi focusată pe subiectul biodiversității.