Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / Proteze achiziționate cu întârziere

Proteze achiziționate cu întârziere

Mai 25, 2019 accesari 1006

 

Achiziționarea protezelor de șold și genunchi se desfășoară cu întârziere în țara noastră. În anul 2018, primele piese de acest fel au fost repartizate instituțiilor medicale abia în luna noiembrie, iar din această cauză mai mulți oameni nu au reușit să beneficieze la timp de intervenții chirurgicale. Constatarea le aparține auditorilor Curții de Conturi, care au examinat raportul privind executarea Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală în anul 2018. Mai mult, ei au aflat că această situație se repetă în acest an și că autoritățile sunt abia la etapa de evaluare a ofertelor din partea agenților economici.

Auditorii Curții de Conturi au stabilit că, în anul 2018, la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie au fost planificate 478 de intervenții chirurgicale de endoproteză la șold și la genunchi, însă au fost realizate doar 420. Asta din cauza tergiversării procedurilor de achiziție a pieselor necesare. Deși procedura de licitație s-a produs în luna aprilie, prima livrare a fost efectuată abia în luna noiembrie. Ca urmare, 58 de oameni nu au reușit să benficieze de intervenția chirurgicală, a precizat șefa de direcție din cadrul Curții de Conturi, Irina Pîntea.

Directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci, a dat vina pe numărul mare de agenți economici care participă la licitații și contestă nefondat rezultatele.

Situația se repetă și în acest an. Deși au fost alocate fonduri pentru achiziția a 3.000 de proteze, până acum, autoritățile nu au semnat niciun contract de livrare. Directorul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci, susține că acum are loc abia etapa de evaluare a ofertelor.

Membrii Curții de Conturi au mai constatat că, în anul 2018, Spitalul ”Sfântul Arhanghel Mihail” și Spitalul de Traumatologie și Ortopedie din Capitală nu au fost asigurate cu medicamente în volumul necesar. Astfel, pentru 744 de bonuri nu au fost eliberate medicamente în valoare de 103 mii de lei, ceea ce nu a permis tratarea completă a pacienților, a anunțat membrul Curții de Conturi Andrei Munteanu.

Auditorii Curții de Conturi au mai constatat că centrele comunitare de sănătate au fost finanțate diferit, chiar dacă dispun de același număr de angajați și deservesc același număr de pacienți. În unele centre, pacienții au plătit câte 34 de lei pentru o vizită la medic, iar în altele - până la 402 lei.


Sursa : http://ntv.md/news/23226