Curtea de Conturi
Republica Moldova
Altele
Linia anticorupţie:
(022) 232-748Linia pentru informare:
(022) 232-579Video despre Curtea de Conturi
Sursa: Realitatea.md
Curtea de Conturi a examinat astăzi, 11 aprilie, Raportul auditului conformităţii asociat auditului de performanţă „Managementul serviciilor publice de transport urban şi impactul fiscal bugetar al acestora”. Scopul principal al auditului a constat în evaluarea conformităţii şi eficienţei organizării şi monitorizării oferirii serviciilor publice de transport urban de către autorităţile publice locale, precum şi evaluarea conformităţii şi eficienţei gestiunii patrimoniului public de către întreprinderile prestatoare de acest serviciu. Auditul a fost efectuat pe parcursul anului 2016 cu extindere atât pe 2015, cât și 2017.
Totodată, amintim că Gheorghe Morgoci, fostul director al ÎM „Regia Transport Electric Chişinău a fost eliberat din funcție la începutul lunii martie după ce contractul acestuia a expirat și nu a mai fost prelungit.
Curtea de Conturi denotă că, deşi autorităţile publice centrale şi locale au realizat competenţele acordate în domeniul organizării şi monitorizării activităţilor de transport public urban de pasageri, există unele rezerve de îmbunătăţire a cadrului de reglementare, controlului funcţionării serviciului public de transport local şi a utilizării eficiente a resurselor aferente fondurilor publice, care se referă în principal la:
Verificarea executării cerinţelor şi recomandărilor auditurilor anterioare a Curţii de Conturi relevă că APL din mun. Chişinău şi managementul IM nu au dat dovadă de diligenţă în remedierea încălcărilor depistate, neconformităţile vizate persistând în continuare. Astfel, din 7 recomandări remise IM RTEC nu s-au implementat 2 recomandări, iar 3 recomandări au fost parţial executate. La ÎM Parcul urban de autobuze din 14 recomandări remise nu s-au implementat 12 recomandări, iar 2 recomandări au fost parţial executate. Primăria mun. Chişinău nu a asigurat gestionarea conformă a pasajelor subterane şi a contractului de parteneriat public- privat aferent staţiilor auto.
Probele de audit au fost acumulate prin chestionarea AAPL de nivelul I şi de nivelul II, precum şi prin evaluarea sistemului de management corporativ şi financiar la 3 întreprinderi municipale ÎM (IM Parcul urban de autobuze mun. Chişinău („PUA”); ÎM Regia transport electric mun. Chişinău („RTEC”) şi ÎM Direcţia de troleibuze mun. Bălţi (,,DTB”). De asemenea, probele de audit au fost acumulate la Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie a mun. Chişinău (DGTPCC), precum şi s-au solicitat informaţii de la Ministerul Finanţelor (MF), Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA), Agenţia Servicii Publice (ASP).
Președinția Republicii Moldova
www.presedinte.md
Parlamentul Republicii Moldova
www.parlament.md
Guvernul Republicii Moldova
www.gov.md
Registrul de Stat al Actelor Juridice al Republicii Moldova
lex.justice.md
Centrul de Guvernare Electronică
www.egov.md
Portalul Guvernamental al Datelor Deschise
www.date.gov.md
Registrul Actelor normative primării și consilii municipale
www.actelocale.md
Particip.gov.md
Curtea de Conturi Republica Moldova
Adresa:
2001 Chişinău, b-d. Ştefan cel Mare 69
telefon:
FAX:
e-mail:
© 2019 Curtea de Conturi a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.
Vizitatori total: 2709382