Acasă / Biroul de presă / Mass - media despre noi / Noi misiuni pentru Curtea de Conturi: Va verifica cum sunt utilizate resursele în contextul pandemiei

Noi misiuni pentru Curtea de Conturi: Va verifica cum sunt utilizate resursele în contextul pandemiei

Martie 27, 2021 accesari 502

 

Curtea de Conturi va avea 3 misiuni noi de audit. Este vorba despre audit de conformitate, de interes social și medical, care vor fi incluse în Programul de activitate al instituției pentru anul 2021, informează Realitatea.md.

Membra Curții de Conturi, Marina Covali, susține că pandemia a afectat și a schimbat modalitățile de activitate ale Curții de Conturi. Astfel, vor fi monitorizați banii și modalitatea lor de cheltuire pentru combaterea pandemiei și a infecției Covid-19.

„Programul se completează cu Auditul conformității gestionării și utilizării resurselor destinate domeniului sănătății pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecției de Covid-19; Auditul conformității realizării măsurilor sistemice de limitare a răspândirii infecției și motivarea financiară a personalului implicat în prevenirea, depistarea și tratamentul infecției de Covid-19; precum și Auditul conformității realizării procesului de acordare/beneficiere de concedii pentru incapacitate temporară de muncă, inclusiv a indemnizațiilor alocate pentru combaterea pandemiei COVID -19.

De asemenea, în 2021, Programul de audit al CCRM a fost completat cu o a patra misiune: conformitatea costurilor grantului, acordat de Uniunea Europeană „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”, a informat Marina Covali, în cadrul sesiunii a XIX-a a Consiliului conducătorilor instituțiilor supreme de audit (ISA) din statele membre ale CSI, organizată astăzi în regim de teleconferință.

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a vorbit despre activitatea ISA în situația pandemică, regândirea modului de interacționare cu partenerii și părțile interesate, atât la nivel național, cât și internațional, pentru a asigura rolul-cheie al auditului extern în consolidarea funcției de supraveghere a Parlamentului asupra utilizării fondurilor publice în perioade de criză, în scopul asigurării bunei gestiuni a banului public. Marian Lupu s-a referit și la eforturile ISA de a efectua o analiză complexă a situației privind răspunsul Guvernului la criza pandemică.

Menționăm, că la eveniment au participat conducătorii și reprezentanții ISA din 9 țări membre ale Consiliului.

Consiliul conducătorilor ISA din statele-membre ale CSI a fost creat în anul 2000. Acesta este o organizație apolitică, fiind organizat pe principii de profesionalism și schimb de experiență în domeniul auditului public extern. Curtea de Conturi a Republicii Moldova a devenit membru al Consiliul în anul 2000.

 


Sursa : https://www.realitatea.md/noi-misiuni-pentru-curtea-de-conturi-va-verifica-cum-sunt-utilizate-resursele-in-contextul-pandemiei_123175.html