Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Întrevedere la Curtea de Conturi cu reprezentanții Misiunii UE

Întrevedere la Curtea de Conturi cu reprezentanții Misiunii UE

Octombire 04, 2017 accesari 1256

La 4 octombrie curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a primit vizita reprezentanților Misiunii Uniunii Europene.

Reprezentanții DG NEAR, Luca Oriani Vieyra, analist de politici în domeniul macroeconomic și finanțelor publice, Marco Gemmer, secretar șef-adjunct Secția operațiuni și Ekaterina Yakovleva, manager de proiecte au avut o întrevedere cu Veaceslav Untila, Președintele CCRM și membri CCRM, Tatiana Cunețchi și Petru Rotaru.

Dl Luca Oriani Vieyra, a reconfirmat poziția UE în susținerea și creșterea vizibilității CCRM. ”Este important consolidarea capacităților instituționale, dar aceste capacități consolidate trebuie să fie materializate în vizibilitate”, a punctat oficialul.

Scopul vizitei misiunii este în contextul Programului Anual 2018 pentru asistența UE acordată Republicii Moldova, discutarea potențialelor domenii de asistență în domeniul guvernării economice. Reprezentanții misiunii au ca obiectiv explorarea disponibilității și viziunilor conducerii CCRM privind derularea unui eventual program de suport bugetar în domeniul ce ține de buna guvernare și managementul finanțelor publice. Programul ar putea fi eligibil pentru o perioadă de cooperare pe termen mediu și mic 2018-2021/2022.

În cadrul implementării viitorului program, se va pune accentul pe 2 piloni: aspectul interesului reciproc, transparența și responsabilitatea economică în Republica Moldova. Potrivit dlui Vieyera, Misiunea UE schimbă abordarea asistenței, punând accentul pe transparență, responsabilizarea valorificării fondurilor, comunicare cu societatea civilă și mass-media. În viitorul apropiat urmează a fi examinate acțiunile planificate pentru a fi incluse în program, inclusiv prin solicitarea opiniei Curții de Conturi, a remarcat oficialul european.

Veaceslav Untila, președintele Curții de Conturi a mulțumit reprezentanților Misiunii UE, remarcând importanța și oportunitatea unui asemenea proiect cu participarea Curții de Conturi. Președintele CCRM a informat despre eforturile și măsurile întreprinse de instituția supremă de audit pentru a asigura transparență activității instituției și pentru a sensibiliza și informa societatea civilă despre rolul și activitatea Curții de Conturi. Instituția acordă o mare atenție pregătirii cadrelor de auditori în conformitate cu standardele internaționale, aceștia fiind antrenați în multiple activități și instruiri, inițiate de partenerii externi ai Curții de Conturi, a comunicat dl Untila.

Vizita de informare a misiunii UE la Curtea de Conturi este prima de acest gen, în procesul demarării viitorului proiect. Pe viitor, părțile urmează a pune în discuție și a selecta acțiunile și activitățile care vor fi incluse în componenta proiectului, care vizează colaborarea UE - CCRM.