Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Forumul instituțiilor supreme de audit din cadrul Parteneriatului Estic al UE

Forumul instituțiilor supreme de audit din cadrul Parteneriatului Estic al UE

Decembrie 15, 2017 accesari 1981

O delegație a Curții de Conturi a participat la Forumul instituțiilor supreme de audit din cadrul Parteneriatului Estic al UE, eveniment organizat în perioada 13-14 decembrie 2017 în orașul Riga, Letonia. Evenimentul a fost organizat de Oficiul de Stat de Audit al Letoniei, în cadrul Proiectului implementat cu suportul Ministerului de Externe al Republicii Letone.

Din delegație au făcut parte Valeriu Muntean, șef al Aparatului, Nina Onofrei, șef Direcție generală planificare, metodologie, cadrul calității și instruire profesională, Vasile Moșoi, șef Direcție generală auditul gestiunii economice corporative, tehnologiilor informaționale și autorităților de reglementare, Sergiu Știrbu, șef interimar Direcție generală auditul autorităților publice locale, precum și Violeta Balan, șef Secție relații externe și comunicare.

Tematica evenimentului a fost consolidarea capacităților instituțiilor supreme de audit (ISA) din Georgia, Moldova și Ucraina în aplicarea mai eficientă a standardelor internaționale de audit (ISSAI). ISA din Serbia a participat la eveniment în calitate de partener al Oficiului de Stat de Audit al Letoniei.

Prima zi a evenimentului, 13 decembrie, a demarat cu discuții, tematica fiind importanța planificării strategice și a rezultatelor privind calitatea activității ISA în schimbarea vieții cetățenilor. Elita Krumina, Auditorul General al OSA din Letonia a salutat participanții la eveniment, accentuând importanța aplicării standardelor ISSAI 12, 20 și 40 în activitatea unei ISA. Reprezentanții instituțiilor supreme de audit au pus în discuție, de asemenea, inițiativele strategice ale ISA participante pentru anii următori.

Evenimentul a continuat cu întrevederea oficială a conducătorilor delegațiilor cu Raimonds Vējonis, Președintele Republicii Letonia. Participanții la întrevedere au menționat impactul pozitiv, pe care trebuie să-l aibă activitatea unei instituții supreme de audit asupra calității vieții cetățenilor și beneficiile aduse de ISA pentru societate, prin promovarea eficienței, responsabilității și transparenței utilizării finanțelor publice, pentru a genera schimbări pozitive în viața fiecărui cetățean.

Delegațiile au vizitat, de asemenea, Parlamentul Republicii Letone, asistând la examinarea unui raport al Oficiului de Stat de Audit al Letoniei în cadrul unei ședințe ordinare a Comisiei privind Cheltuielile Publice și Auditul. Scopul acestei întrevederi a fost de a pune în discuție conlucrarea unei instituții supreme de audit cu parlamentul și modalitățile impulsionării relațiilor de conlucrare.

Cea de-a doua zi a evenimentului, 14 decembrie, a demarat cu vizitarea unei entități verificate de către OSA a Letoniei, și anume a Ministerului Protecției Sociale. Comunicarea și conlucrarea cu entitatea verificată la toate etapele misiunii de audit, responsabilizarea entităților pentru a crește nivelul de implementare a recomandărilor de audit au fost unele dintre aspectele abordate în cadrul acestei întrevederi.

În contextul vizitei la Riga, delegația Curții de Conturi a efectuat o vizită la Ambasada Republicii Moldova în Letonia, la invitația Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Letonia, Eugen Revenco. Discuțiile s-au axat pe rolul auditului public extern în asigurarea unui management eficient al finanțelor publice, perspectivele de colaborare în cadrul Proiectului de cooperare a ISA din țările Parteneriatului Estic al UE, precum și conlucrarea cu diaspora moldovenească în Letonia.

În final, delegațiile au făcut schimb de opinii privind oportunitatea continuării activităților proiectului pentru următorul an și au trasat domeniile prioritare de suport și cooperare.