Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / Cea de-a 16 reuniune a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului

Cea de-a 16 reuniune a Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului

Septembrie 29, 2018 accesari 1743

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a participat la cea de-a 16 reuniune anuală a Grupului de lucru EUROSAI pentru auditul mediului (WGEA), care s-a desfășurat la Bratislava, Slovacia în perioada 25-28 septembrie curent. Totodată, în cadrul întrunirii a avut loc și un seminar de instruire ”Schimbările climatice: accentul pe date”, axat pe obținerea de informații independente cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra mediului și societății.

Reuniunea a întrunit circa 70 de reprezentanți din peste a 32 de instituții supreme de audit (ISA), precum Albania, Austria, Belorus, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Moldova, Norvegia etc. Instituția supremă de audit din Republica Moldova a fost reprezentată de Natalia Apostol, controlor de stat principal în cadrul DG AGECTIAR, membru al Grupului de lucru EUROSAI privind auditul mediului.

Subiectele principale ale întrunirii s-au concentrat pe diferite aspecte ale auditului schimbărilor climatice. La fel, s-a pus în discuție aspecte privind efectele negative urmare a activității umane, ce afectează nemijlocit modul de viață și viitorul generațiilor. Rolul ISA-urilor este de a evalua cât de eficiente sunt politicile și mecanismele existente în reglementarea adaptării și atenuării efectelor negative a schimbărilor climatice.

Participanții la eveniment au intervenit activ la discuțiile din cadrul seminarului și atelierelor de lucru, scopul fiind de a identifica soluții de îmbunătățire a mecanismelor existente, schimbul de experiență între ISA-urile care au practică în auditul schimbărilor climatice, efectele auditurilor de mediu și posibilele teme pentru auditurile paralele începând cu anul 2019.