Acasă / Biroul de presă / Noutăți și comunicate / 9 mai - Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei

9 mai - Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei

Mai 09, 2021 accesari 673

 

9 mai este despre două sărbători legate între ele - Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei.

În această zi, aducem omagiu tuturor celor care au luptat pentru pace și dezvoltarea comună, tuturor celor care au fost pe front, pe prima linie, dar și în spatele frontului, tuturor celor care au contribuit la apărarea viitorului Europei, tuturor celor, cărora le datorăm pacea de astăzi și care ne-au oferit dreptul la viață.

Pe 9 mai 1950 ministrul de externe al Franței Robert Schuman, pronunță celebra sa Declarație, prin care se propunea de a crea o nouă formă de organizare a statelor Europei, o Comunitate supranațională. Ea a dus la reorganizarea pașnică a Europei postbelice. Propunerea a dus mai întâi la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului, dar pe termen lung a fost precursoarea tuturor celorlalte Comunități Economice Europene și a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.

Data de 9 mai, anume Ziua marcării păcii pe continentul european, Ziua Victoriei, nu în zadar a fost aleasă de către Robert Schuman pentru enunțarea celebrei sale Declarații. Sau sfârșitul unui asemenea război devastator a fost o lecție pentru întreaga comunitate internațională și un impuls de a crea noi forme de colaborare pentru a evita orice tentativă de repetare a unor asemenea conflagrații. Fără 9 mai 1945, nu avea să fie 9 mai 1950.

Să oferim astăzi recunoștință și respect veteranilor și să urăm mulți ani unei Europe dedicate păcii, unității și progresului.

Anul acesta, în această zi, conform tradițiilor creștine, î-i pomenim și pe cei plecați dintre noi de Paștele Blajinilor.

”Ca umbra viața omului pe pământ”, rămâne după noi doar amintirea și faptele noastre.

Să pomenim de bine pe cei care au adormit în speranța învierii și să ne rugăm pentru ei și pentru odihna lor veșnică.

Marian LUPU,

Președinte